Strony

wtorek, 8 marca 2016

Sałatka z fasoli i tuńczyka

Trochę nietypowa ale pyszna i sycąca sałatka, która zaspokoi najwybredniejsze podniebienia. Dodatek czosnku i cebuli oraz rzeżuchy lekko zaostrza jej smak. Świetnie sprawdzi się na kolację lub na drugie śniadanie do pracy.
Do sałatki użyłam fasoli Piękny Jaś Tyczny od CENOS. Polecam bo to dobra jakość za niską cenę.





1 szkl fasoli Piękny Jaś Tyczny Cenos
puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
mała czerwona cebula
ząbek czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
sól
świeżo zmielony pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
rzeżucha do posypania




Dzień wcześniej wieczorem fasolę wypłukać i namoczyć w 1 l zimnej wody.
Na drugi dzień fasolę gotujemy do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Tuńczyka odcedzamy z zalewy. Czosnek drobno siekamy, cebulkę kroimy w piórka. Do miski przekładamy wszystkie składniki, wlewamy olej rzepakowy, przyprawiamy do smaku i mieszamy. Sałatkę odstawiamy w chłodne miejsce aby składniki się przegryzły. Przed podaniem posypujemy rzeżuchą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

1 komentarz:

  1. Bardzo lubię połączenie tuńczyka z fasolą. Muszę znów zrobić taką sałatkę :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)