Strony

środa, 16 marca 2016

Placki po zbójnicku

Uwielbiam te placki :) Już jedną porcją można sobie porządnie pojeść. Przynajmniej raz w miesiącu rodzina dopomina się takiego obiadu i myślę, że nigdy nam się nie znudzą ;) Może i Wy je przygotujecie?
Do placków i gulaszu użyłam mąki pszennej Luksusowej od Młynomag. Świetnie sprawdza się nie tylko w wypiekach ale również jako dodatek do innych dań.




Placki ziemniaczane:
5-6  ziemniaków
jajko
ok 1/3 szkl mąki pszennej luksusowej Młynomag
sól, pieprz, majeranek do smaku
1 mała cebula

Gulasz:
50 dag mięsa wieprzowego
duża cebula
3 ząbki czosnku
5 dużych pieczarek
3 łyżki przyprawy do wieprzowiny
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
papryka słodka i ostra
sól, pieprz
3 łyżki mąki pszennej luksusowej Młynomag

olej rzepakowy do smażenia
kwaśna śmietana
starty żółty ser do posypania
natka pietruszki
dowolne surówki 





Gulasz: Mięso umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę. Posypać przyprawą. W dużym rondlu rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić mięso i smażyć do lekkiego zarumienienia. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć ok 5 minut. Następnie dodać pokrojone pieczarki i czosnek, smażyć jeszcze ok 10 minut. Po tym czasie mięso zalać ok 0,75ml wody, dodać pozostałe przyprawy i dusić do miękkości. Mąkę wymieszać z 1/3 szkl wody i stopniowo mieszając wlewać do gulaszu, tyle aby uzyskać pożądaną gęstość sosu.

Placki ziemniaczane: Obrane ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce na małych oczkach. Dodać jajko, mąkę i przyprawy wg uznania. Wymieszać. Smażyć duże placki na wielkość patelni lub trochę mniejsze, jak wolicie.

Placki ziemniaczane polać gulaszem, złożyć na pół. Podawać z kleksem śmietany, posypane startym żółtym serem z ulubionymi surówkami (u mnie czerwona kapusta i ogórek kiszony z pomidorem). Danie posypać posiekaną natką pietruszki.


6 komentarzy:

  1. Pyszności :) Ale mi smaka narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię placki ziemniaczane, a z tymi dodatkami są na pewno przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię chociaż ja placek po zbójnicku robię bez mięsa z samymi peczarkami i ryżem w środku:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)