Własny cukier waniliowy mam już od jakiegoś czasu. Jest zdecydowanie lepszy, smaczniejszy i bardziej intensywny niż ten ze sklepu. I wbrew pozorom zrobienie takiego cukru wychodzi taniej niż kupienie kilku paczek cukru wanilinowego. A jego przygotowanie jest dziecinnie proste. Koniecznie go przygotujcie aby na Święta cieszyć się wspaniałymi wypiekami :)
ok 1/2 kg cukru kruształu
2 laski wanilii
Cukier wsypuję do słoika. Laski wanilii przekrawam wzdłuż na pół i wyskrobuję ziarenka, które wraz ze strąkami wanilii dodaję do cukru. Cukier należy dokładnie wymieszać bo ziarenka są posklejane.
Słoik zakręcamy a po upływie 1-2 tygodni można już cieszyć się własnym, pachnącym prawdziwą wanilią cukrem.
Gdy do wypieków potrzebuję ziarenek wanilii, pozostałe strąki dokładam do słoika (stare wyjmuję) i dosypuję trochę cukru, mieszam. W ten sposób cały czas mam w domu świeży cukier waniliowy.
Ja mam ochotę taki zrobic i zebrać sie nie mogę :)
OdpowiedzUsuńJa również :<
UsuńWypróbujcie, od razu zobaczycie różnicę ;)
UsuńCukier waniliowy jest pyszny!
UsuńDomowy cukier najlepszy i najzdrowszy
OdpowiedzUsuńRacja :)
UsuńJa też mam :) Ale bez takiej pięknej łyżeczki :( Gdzie ją dorwałaś?!
OdpowiedzUsuńDzięki Asiu :) a takie łyżeczki i widelczyki mama znalazła lata temu na starociach ;)
UsuńŚliczne, ja do takich szczęścia nie mam :(
OdpowiedzUsuń