Strony

piątek, 4 marca 2016

Deserek ryżowy z truskawkami

Uwielbiam takie deserki za to, że są banalnie proste i szybkie do przygotowania oraz za to, że tak obłędnie smakują :)
Taki deserek ma też tę zaletę, że można go zjeść na śniadanie, na ciepło lub zimno :)
Do przygotowania deserku użyłam płatków ryżowych CENOS. Zaledwie kilka minut wystarczy aby płatki były gotowe.




Warstwa ryżowa:
szklanka płatków ryżowych CENOS
szklanka mleka
łyżka cukru waniliowego domowego

Warstwa truskawkowa:
30 dag truskawek (mrożone lub świeże)
łyżka cukru waniliowego domowego




W garnuszku zagotować mleko z cukrem, wrzucić płatki i gotować na małym ogniu, stale mieszając ok 3 minuty. Odstawić do przestygnięcia.

Truskawki lekko rozgnieść widelcem (mrożone lekko rozmrozić), posłodzić i podgrzewać w garnuszku w celu zredukowania soku. Przestudzić.

Do pucharków, szklanek, przekładać masę ryżową, na nią wyłożyć truskawki. Udekorować listkami melisy lub mięty.


2 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)