Strony

wtorek, 29 grudnia 2015

Mięsno-orzechowe koreczki z oliwkami

Kolejną moją propozycją do sylwestrowego manu są mięsne kuleczki obtoczone w orzechowej panierce z dodatkiem zielonych oliwek. Przekąskę dosyć szybko przygotujecie a jeszcze szybciej będzie znikała z talerzy ;)




Mięsne kuleczki
500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1/2 cebuli
ząbek czosnku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta mielonego kminku
sól, pieprz
2-3 łyżki bułki tartej
jajko
łyżeczka majeranku


1 szkl zmielonych orzechów
olej do smażenia

słoiczek zielonych nadziewanych oliwek



Cebulkę bardzo drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Do miski przełożyć mięso i pozostałe składniki, przyprawić do smaku i wyrobić gładką masę. Odstawić w chłodne miejsce na pół godziny. Z masy formować małe kuleczki, obtaczać w orzechach i smażyć na rozgrzanym oleju. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach, ostudzić. Nabijać na wykałaczki razem z oliwkami.

4 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)