Strony

wtorek, 31 marca 2015

Mazurek orzechowo-kajmakowy

Dla wielbicieli orzechowych wypieków. Ciasto jest bardzo słodkie dzięki masie kajmakowej i polewie czekoladowej. Przepis, z małymi modyfikacjami pochodzi z "Małej cukierenki".



Ciasto:
masło w temp pokojowej
1 szkl cukru pudru
5 jajek
2 łyżki cukru waniliowego
200g zmielonych orzechów (ja miałam włoskie i laskowe)
250g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szkl mleka

Polewa czekoladowa:
150ml śmietanki 30%
2 tabl. mlecznej czekolady

1 puszka masy kajmakowej
dowolne bakalie do dekoracji


Masło utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym do białości. Cały czas ucierając dodawać po 1 jajku. Mąkę wymieszać z orzechami i proszkiem do pieczenia. Do utartego masła dodać suche składniki i mleko. Dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do 2 jednakowej wielkości blaszek (24x36cm), wcześniej posmarowanych masłem i oprószonych mąką. Piec ok 30 minut w 160 stopniach. Ostudzić.
Placki przełożyć masą kajmakową. W rondelku bardzo mocno podgrzać śmietankę, dodać połamane czekolady i mieszać do rozpuszczenia. Ostudzić i polać mazurek. Dowolnie udekorować. Schłodzić.
Boki mazurka warto przed wylaniem polewy czekoladowej zabezpieczyć folią aluminiową aby masa nie rozlała się na boki.

Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne Wypieki

Mazurek z mlekiem w proszku

Ten mazurek jest, jak dotąd, moim ulubionym. Kruchy, delikatny spód i pyszna mleczno-migdałowa masa to dla mnie połączenie idealne. Całość wieńczy dekoracja z bakalii. Mmmmm.... palce lizać :)



Ciasto kruche:
2 szkl mąki krupczatki
kostka zimnego masła
1/4 szkl cukru pudru
1 jajko
1 żółtko

Masa z mleka w proszku:
1/2 szkl mleka
1/2 szkl cukru
1 szkl mleka w proszku
14 dag masła

Dodatkowo:
skórki kandyzowane
orzechy, migdały
wiórki kokosowe



Ciasto kruche: Masło posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok 1 godzinę. Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkować na natłuszczonej blaszce (śr. 30cm). Z reszty ciasta formować małe kuleczki i układać w koło. Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200stopni i piec ok 20 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Masa: mleko, cukier, masło podgrzewać w rondelku do czasu rozpuszczenia i połączenia się składników. Zdjąć z ognia i wsypać mleko w proszku. Dokładnie wymieszać i wylać na ostudzony spód mazurka. Gdy masa lekko przestygnie dowolnie udekorować. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Ciasta wystarczy spokojnie na dużą blaszkę (24x36cm). Ja z nadwyżki upiekłam 4 małe mazurki w foremkach na mini tarty.

Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne Wypieki

niedziela, 29 marca 2015

Rolada schabowa z białą kiełbasą

Na świąteczny wielkanocny obiad proponuję tę pyszną i aromatyczną roladę. Plastry boczku nadają jej soczystości. Rolada świetnie smakuje na ciepło, jako dodatek do obiadu, jak również na zimno jako mięsna przystawka. 



1kg schabu
2 cienkie białe parzone kiełbaski
kilka plastrów parzonego boczku
łyżka musztardy
op. przyprawy do mięsa wieprzowego
pieprz



Schab umyć, osuszyć i rozciąć na duży płat. Mięso rozbić tłuczkiem i oprószyć z obu stron przyprawą. Posmarować z wewnętrznej strony musztardą, ułożyć plasterki boczku i kiełbaski. Roladę ciasno zwinąć i związać nicią. Następnie zwinąć ciasno w papier do pieczenia i odstawić na kilka godzin do lodówki. Roladę wstawić w blaszce do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 1,5 godziny. Po tym czasie piekarnik wyłączyć i zostawić w nim mięso na ok 15 minut. Przed krojeniem na plastry odczekać 10 minut aby soki równo rozeszły się po mięsie.


czwartek, 26 marca 2015

Pascha waniliowa z kandyzowanymi owocami

Większość osób bez tego deseru nie wyobraża sobie Świąt Wielkanocnych. U mnie w domu nigdy nie było takiej tradycji aby przygotowywać ten przysmak. To moja pierwsza w życiu pascha i na pewno nie ostatnia! Deserek jest pyszny, delikatny, słodki i najeżony bakaliami. Czyli tak
jak lubię :)



600g twarogu
2 żółtka
100g masła
100g cukru pudru
ziarenka z 1 laski wanilii
125ml śmietanki 30%
150g kolorowej skórki kandyzowanej

listki melisy do dekoracji

Twaróg zmielić 2-3 razy. Masło w temperaturze pokojowej zmiksować z cukrem i wanilią na puch, cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku. Następnie dodawać po łyżce zmielonego twarogu. Gdy masa będzie już gładka, wlać śmietankę i ubijać na dużych obrotach aż masa stanie się puszysta. Wsypać 100g kandyzowanej skórki, wymieszać.

Miseczkę, lub tak jak u mnie większe filiżanki, wyścielić gazą tak aby wystawała poza brzegi, przełożyć masę twarogową, wyrównać wierzch i nakryć gazą. Paschy obciążyć np. spodkami i wstawić na całą noc do lodówki. Po wyjęciu z lodówki przełożyć na talerzyki i delikatnie usunąć gazę. Udekorować pozostałą skórką kandyzowaną i listkami melisy.


Wielkanocne Wypieki Wielkanocne Smaki - edycja V

wtorek, 24 marca 2015

Drożdżowy baranek wielkanocny

Nie dość, że smakuje rewelacyjnie, to jest jeszcze piękną ozdobą wielkanocnego stołu. Bardzo lubię takie jadalne ozdoby. A przy lepieniu baranków miałam z córką fajna zabawę. Zachęcam i Was do wspólnego przygotowywania świątecznych wypieków.


Na 3 baranki:
Ciasto drożdżowe:
500g mąki pszennej
op. drożdży instant
4 łyżki cukru
łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
2 jajka
szkl ciepłego mleka
60g masła

Kruszonka:
25g masła
5 łyżek mąki
5 łyżek cukru

3 rodzynki na oczy
jajko do posmarowania

Mąkę, drożdże, cukier i sól wymieszać w misie miksera. Dodać jajka i rozpuszczone z ciepłym mlekiem masło. Hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego mieszać ok 10 minut aż ciasto przestanie się kleić. Można też wyrobić ciasto rękami. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto jeszcze raz wyrobić, w razie potrzeby podsypać mąką. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. Odrywać z ciasta niewielkie kawałeczki wielkości orzecha włoskiego i lepić kuleczki. Układać jedną obok drugiej tak aby uformować tułów baranka. Z większych kawałków uformować głowę, ogon i uszy. Ulepić 3 takie baranki, posmarować rozbełtanym jajkiem.

Kruszonka: Wszystkie składniki rozetrzeć w palcach. Kruszonka posypać tułów baranków. Piec ok 20 minut w 180 stopniach, do zarumienienia. Ostudzić. Z rodzynków zrobić barankom oczy.

Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne Wypieki

sobota, 21 marca 2015

Forszmak

Pyszne i rozgrzewające danie jednogarnkowe. Świetnie sprawdza się na wszelkich imprezach jako danie gorące. Moja mama często przygotowywała go na święta lub na przyjazd większej ilości gości. Można go przygotować dzień wcześniej, odgrzewany na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej. Jeśli dodacie do niego więcej płynów otrzymacie pyszną treściwą zupę. Gęsty świetnie smakuje jako gulasz z dodatkiem kaszy.


0,5kg schabu
30 dag kiełbasy
2 cebule
papryka czerwona
4 ogórki kiszone
30 dag pieczarek
sól, pieprz
łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki mąki pszennej
po kilka liści laurowych i ziarenek ziela ang.
olej do smażenia
2 szkl bulionu drobiowego

W większym garnku o grubym dnie rozgrzać 2 łyżki oleju. Schab umyć , osuszyć i pokroić w paski. Oprószyć solą i pieprzem usmażyć na mocno rumiany kolor na oleju. Przełożyć do miseczki i na tym samym tłuszczu usmażyć kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Przełożyć do mięsa. W tym samym rondlu przesmażyć cebulę pokrojoną w piórka (w razie potrzeby dolać łyżkę oleju) i pieczarki pokrojone w plastry. Dodać paprykę pokrojoną w grubą kostkę. Następnie przełożyć do garnka usmażone mięso i kiełbasę. Całość podlać 2 szkl gorącego bulionu, wrzucić liście laurowe i ziele ang. Całość dusimy pod przykryciem aż mięso zmięknie (ok godzinę). Dodajemy ogórki pokrojone w półplasterki, ewentualnie podlewamy jeszcze wodą. Na koniec dolewamy koncentrat pomidorowy i mąkę wymieszaną z 1/2 szkl wody. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

środa, 18 marca 2015

Babka cytrynowa

Niezwykle delikatna, wilgotna i pachnąca orzeźwiającymi cytrynami. Tę babkę zawsze piekła moja mama na Święta. Polana żółtym lukrem pięknie prezentuje się na wielkanocnym stole. Gwarantuję, że wszystkim posmakuje, u mnie znika ze stołu jako pierwsza. Polecam ją zwłaszcza początkującym kucharkom, nie może się nie udać!





Ciasto:
25 dag mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
20 dag cukru pudru
cukier waniliowy
1 cytryna
25 dag masła

Lukier:
1,5 szkl cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
odrobina wody
barwnik spożywczy żółty

Zielone wiórki kokosowe 



Miękkie masło miksujemy do białości. Dodajemy po jednym żółtku cały czas ucierając, cukier waniliowy, cukier puder, sok i otartą skórkę z cytryny. Masę mieszamy z mąką i pianą ubitą z białek. Ciasto przelewamy do foremki na babkę i pieczemy ok 50-60min godz w 170st C. Studzimy.

Składniki na lukier ucieramy pałką i dodajemy odrobinę barwnika. Mieszamy, polewamy babkę i posypujemy wiórkami.


Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne Wypieki

niedziela, 15 marca 2015

Torcik jabłkowo-kajmakowy

Lubię takie lekkie i orzeźwiające ciasta. Połączenie słodkiego kajmaku i cytrynowej galaretki jest w tym przypadku doskonałe. A do tego lekka i delikatna śmietanka.... mmmm :)))) Czego chcieć więcej do niedzielnej kawki? ;)
Wy też lubicie takie ciasta?




Spód:
200g herbatników
300g masy kajmakowej

Warstwa jabłkowa:
720g prażonych jabłek (ja użyłam gotowych)
2 galaretki cytrynowe

Warstwa śmietankowa:
500ml śmietanki 30%
4 łyżki cukru pudru
2 śmietan fixy

3 łyżki płatków migdałowych






Spód: herbatniki drobno pokruszyć, np wkładając je do woreczka i krusząc wałkiem do ciasta. Masę kajmakową lekko podgrzać i wymieszać z pokruszonymi ciasteczkami. Masą ciasteczkową wylepić dno tortownicy o śr. 21cm.

Galaretki rozpuścić w 1/2l gorącej wody, ostudzić i wymieszać z jabłkami. Gdy masa jabłkowa zacznie tężeć wylać na spód z herbatników. Wstawić do lodówki aby całkowicie stężała.

Zimną śmietankę ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i śmietanfixy. Wyłożyć równą warstwę na jabłka. Torcik posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Schłodzić, przed podaniem udekorować listkami melisy.

niedziela, 8 marca 2015

Roladki schabowe i kluski śląskie

Roladki i kluski śląskie to tradycyjny obiad, który pewnie często serwujecie swoim bliskim. Jest przy tym trochę roboty ale efekt zadowala nawet najbardziej wybredne podniebienia. Moja rodzinka uwielbia takie tradycyjne obiadki.


Roladki schabowe




6 plastrów schabu
6 plastrów wędzonego boczku
ogórek kiszony
cebula
2 łyżki musztardy
sól, pieprz
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela ang.
mąka do obtoczenia

2 łyżki oleju

Schab umyć, osuszyć i rozbić na cienkie plastry. Oprószyć solą i pieprzem. Z jednej strony posmarować musztardą, ułożyć po plasterku boczku i po kawałku cebuli i ogórka kiszonego. Schab zwinąć w ciasne roladki. W razie konieczności związać nicią lub spiąć wykałaczkami. Roladki obtoczyć w mące.W rondlu rozgrzać olej, obsmażyć roladki na rumiany kolor. Dodać resztę pokrojonej w kostkę cebuli i dusić do czasu aż zmięknie. Podlać gorącą wodą do 2/3 wysokości roladek. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Dusić jeszcze pod przykryciem ok 40 minut. Po tym czasie sos się zredukuje. Jeśli chcecie więcej sosu należy dolać trochę wody, zagotować i zagęścić 1-2 łyżkami mąki wymieszanej z 1/2 szkl zimnej wody, aż do uzyskania pożądanej konsystencji sosu. W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku.

Kluski śląskie



Najlepsze są gdy przygotujemy je ze świeżo ugotowanych ziemniaków. Idealne z roladkami i sosem. Moja babcia polewała je często skwarkami.

1,5 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
jajko

Ziemniaki ugotować, utłuc tłuczkiem i ostudzić. Dodatkowo przecisnąć przez praskę do ziemniaków, dzięki temu kluski będą delikatne, bez grudek. Ziemniaki przełożyć do miski, uklepać i podzielić na 4 części. jedną część wyłożyć na pozostałe ziemniaki a miejsce po nich wypełnić mąką ziemniaczaną. Wbić jajko i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Odrywać małe kawałki i formować kulki. W środku każdej z nich zrobić wgłębienie palcem. Układać na desce podsypanej mąką ziemniaczaną. Gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 4 łyżek oleju. Gotować 3 min od wypłynięcia. Podawać z roladkami i czerwoną kapustą.

sobota, 7 marca 2015

Drożdżówki z budyniem i konfiturą morelową

Ostatnio strasznie za mną chodzi ciasto drożdżowe. Tydzień temu były bułeczki, potem pizza teraz musiałam upiec drożdżówki ;)
Te pyszne słodkie bułeczki są doskonałe na śniadanie lub słodki podwieczorek do szklanki mleka. U mnie znikały jeszcze ciepłe... jakieś małe łapki sięgały po nie :))) 
Chociaż wydają się pracochłonne to polecam z całego serca. Przyjemnie się je robi a jeszcze przyjemniej zajada :)

A przy okazji wypróbowałam swoją nowiutką lustrzankę. Jeszcze się poznajemy ;) ale myślę, że niebawem zdjęcia będą jeszcze lepsze :) 


Ciasto:
500g mąki pszennej
op. drożdży instant
szczypta soli
jajko
szkl mleka
60g masła
3 łyżki miodu

Nadzienie:
budyń przygotowany wg przepisu na opakowaniu
słoiczek konfitury morelowej

Lukier:
1,5 szkl cukru pudru
łyżka soku z cytryny
woda 

Ciasto: Suche składniki wymieszać w dużej misce. W rondelku podgrzewać mleko z masłem i miodem, do rozpuszczenia się składników. Do miski z mąką wbić jajko i wlać ciepłe (nie gorące!!!) mleko. Wymieszać i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Zagniatać ok 10-15 minut. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

W czasie gdy ciasto będzie rosło przygotować budyń wg przepisu na opakowaniu, ostudzić. Ciasto zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok 30x60cm. Cienko posmarować budyniem (zużyłam ok 1/3 gotowego budyniu, resztę zjadła Oliwka ;), zostawiając ok 2cm przy szerszej stronie. Konfiturę nałożyć łyżeczką na budyń. Zwinąć rulon. Odkrawać plastry szerokości ok 2 cm i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w większych odstępach. Drożdżówki przykryć ściereczką i odstawić na 10min. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni. Drożdżówki piec ok 15 minut, do zarumienienia.

Lukier: cukier puder przesiać do miski, dodać sok z cytryny i tyle wody aby otrzymać gęsty lukier. Polać jeszcze ciepłe drożdżówki.

niedziela, 1 marca 2015

Crumble "wspomnienie lata"

Uwielbiam ten deser ze względu na to, że robi się go szybko i smakuje obłędnie. Za każdym razem można dodać inne owoce, zarówno świeże jak i mrożone. Taki deserek wspaniale poprawia nastrój w pochmurny zimowy dzień. Polecam :)


Kruszonka:
1/4 kostki masła
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
kilka kropel aromatu waniliowego

1,5 szkl mrożonych malin
1/2 szkl mrożonych czerwonych porzeczek
4 łyżki cukru 


Składniki na kruszonkę rozetrzeć w palcach. Owoce rozsypać do 3-4 kokilek do zapiekania. Posypać łyżką cukru i kruszonką. Crumble wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 20 minut, do zarumienienia. Podawać na ciepło.
Świetnie smakują z lodami waniliowymi.


Makaron z kurczakiem i pomidorkami suszonymi

Ostatnio, kiedy dużo pracuję, bardzo cenię sobie takie szybkie obiady. Ten robi się w pół godziny. Jest smaczny i pożywny. Można go również zabrać do pracy. Polecam :)



2 szkl makaronu penne
2 filety z kurczaka
słoiczek suszonych pomidorów w zalewie
1/2 szkl zielonych oliwek
sól morska prowansalska
łyżeczka bazylii
pieprz
natka pietruszki 


Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Filety umyć, osuszyć i pokroić w paski. Oprószyć solą morską (nie za dużo bo oliwki i pomidorki też są słone) i pieprzem. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju z pomidorków i podsmażyć mięso. Pomidorki pokroić w paski i dodać do filetów. Dodać oliwki i makaron. Doprawić do smaku bazylią, chwilkę przesmażyć. Podawać posypane natką pietruszki.