Strony

niedziela, 29 marca 2015

Rolada schabowa z białą kiełbasą

Na świąteczny wielkanocny obiad proponuję tę pyszną i aromatyczną roladę. Plastry boczku nadają jej soczystości. Rolada świetnie smakuje na ciepło, jako dodatek do obiadu, jak również na zimno jako mięsna przystawka. 



1kg schabu
2 cienkie białe parzone kiełbaski
kilka plastrów parzonego boczku
łyżka musztardy
op. przyprawy do mięsa wieprzowego
pieprz



Schab umyć, osuszyć i rozciąć na duży płat. Mięso rozbić tłuczkiem i oprószyć z obu stron przyprawą. Posmarować z wewnętrznej strony musztardą, ułożyć plasterki boczku i kiełbaski. Roladę ciasno zwinąć i związać nicią. Następnie zwinąć ciasno w papier do pieczenia i odstawić na kilka godzin do lodówki. Roladę wstawić w blaszce do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 1,5 godziny. Po tym czasie piekarnik wyłączyć i zostawić w nim mięso na ok 15 minut. Przed krojeniem na plastry odczekać 10 minut aby soki równo rozeszły się po mięsie.


3 komentarze:

  1. Asiu, absolutnie moje smaczki w tym daniu ;)
    Wygląda bardzo apetycznie ;)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mięso rozciąć na duży płat- łatwo się mówi, ale jak to wykonać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Schab nacinać na wysokości 2/3 od szerszej strony ale nie do końca. Następnie kontynuować nacinanie w drugą stronę na grubość ok 1/3 grubości całego mięsa, też nie docinając do końca. Rozłożyć i rozbić.

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)