Strony

sobota, 21 marca 2015

Forszmak

Pyszne i rozgrzewające danie jednogarnkowe. Świetnie sprawdza się na wszelkich imprezach jako danie gorące. Moja mama często przygotowywała go na święta lub na przyjazd większej ilości gości. Można go przygotować dzień wcześniej, odgrzewany na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej. Jeśli dodacie do niego więcej płynów otrzymacie pyszną treściwą zupę. Gęsty świetnie smakuje jako gulasz z dodatkiem kaszy.


0,5kg schabu
30 dag kiełbasy
2 cebule
papryka czerwona
4 ogórki kiszone
30 dag pieczarek
sól, pieprz
łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki mąki pszennej
po kilka liści laurowych i ziarenek ziela ang.
olej do smażenia
2 szkl bulionu drobiowego

W większym garnku o grubym dnie rozgrzać 2 łyżki oleju. Schab umyć , osuszyć i pokroić w paski. Oprószyć solą i pieprzem usmażyć na mocno rumiany kolor na oleju. Przełożyć do miseczki i na tym samym tłuszczu usmażyć kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Przełożyć do mięsa. W tym samym rondlu przesmażyć cebulę pokrojoną w piórka (w razie potrzeby dolać łyżkę oleju) i pieczarki pokrojone w plastry. Dodać paprykę pokrojoną w grubą kostkę. Następnie przełożyć do garnka usmażone mięso i kiełbasę. Całość podlać 2 szkl gorącego bulionu, wrzucić liście laurowe i ziele ang. Całość dusimy pod przykryciem aż mięso zmięknie (ok godzinę). Dodajemy ogórki pokrojone w półplasterki, ewentualnie podlewamy jeszcze wodą. Na koniec dolewamy koncentrat pomidorowy i mąkę wymieszaną z 1/2 szkl wody. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

7 komentarzy:

  1. z jakiego to jest regionu?chyba jadłam gdzieś koło Zamościa, bardzo dobre

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pełna nazwa to forszmak lubelski, to potrawa z okolic Lublina ;)

      Usuń
  2. Już czujemy ten smak:)-to coś dla nas-pyszota! aż żal ,że nie możemy się poczęstować:)
    Też sobie takie danie zrobimy:) pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda apetycznie! :) Nigdy nie jadłam forszmaku, więc na pewno wypróbuję twój przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak to z Lubelszczyzny potrawa bardzo smaczna i sycąca polecam

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)