Biszkopt:
4 jajka
3/4 szkl cukru
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1/2 szkl mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżki kakao
Masa serowa:
1/2 kostki masła
1/2 szkl mleka
1 szkl cukru
1c.waniliowy
1 kg serka z wiadereczka
pomarańcza
4 jajka
1 duży budyń waniliowy
Polewa:
tabl. gorzkiej czekolady
2 łyżki masła
cukrowe dekoracje
4 jajka
3/4 szkl cukru
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1/2 szkl mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżki kakao
Masa serowa:
1/2 kostki masła
1/2 szkl mleka
1 szkl cukru
1c.waniliowy
1 kg serka z wiadereczka
pomarańcza
4 jajka
1 duży budyń waniliowy
Polewa:
tabl. gorzkiej czekolady
2 łyżki masła
cukrowe dekoracje
Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Gdy będzie szklista dodawać po jednym jajku. Wszystkie suche składniki przesiać i dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać szpatułką. Biszkopt upiec w tortownicy (21cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 30 minut w 180 stopniach, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i przekroić na 3 blaty.
Masa serowo-pomarańczowa: W większym rondlu rozpuścić masło i cukry. Dodać ser, rozbełtane jajka. Podgrzewać cały czas mieszając aż zacznie bulgotać. Dodać skórkę startą z pomarańczy i budyń rozdrobniony w mleku. Mieszać do czasu aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia.Blaty biszkopta nasączyć sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Najniższy blat ułożyć na duży talerz/paterę, nałożyć obręcz tortownicy, wylać 1/3 część masy. Czynność powtórzyć. Górną warstwą ma być masa serowa. Ostudzić.
Polewa: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło i wymieszać do jego rozpuszczenia. Polać tort i udekorować kolorowymi cukrowymi ozdobami.
takie połączenie smaków musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńWitaj Joasiu ;)
OdpowiedzUsuńTort wygląda wykwintnie ;)
A smaki- niebiańskie, połączenie piernika z masą serową- idealne ;)
Pozdrawiam mile i smacznie ;)
Asiu u Ciebie zawsze przepysznie i pięknie podane, super
OdpowiedzUsuń