Strony

sobota, 6 grudnia 2014

Tort piernikowy z masą serowo-pomarańczową

Święta zbliżają się wielkimi krokami. Zapewne planujecie już świąteczne menu. Ja dziś proponuję Wam wspaniały tort pachnący piernikiem i pomarańczą. Gwarantuję Wam, że zachwyci on swym smakiem wszystkich Waszych gości. Jest pachnący, wilgotny, idealny z filiżanka kawy. U mnie zniknął w mgnieniu oka, każdy prosił o dokładkę :)




Biszkopt:
4 jajka
3/4 szkl cukru
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1/2 szkl mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżki kakao

Masa serowa:
1/2 kostki masła
1/2 szkl mleka
1 szkl cukru
1c.waniliowy
1 kg serka z wiadereczka
pomarańcza
4 jajka
1 duży budyń waniliowy

Polewa:
tabl. gorzkiej czekolady
2 łyżki masła

cukrowe dekoracje




Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Gdy będzie szklista dodawać po jednym jajku. Wszystkie suche składniki przesiać i dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać szpatułką. Biszkopt upiec w tortownicy (21cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 30 minut w 180 stopniach, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i przekroić na 3 blaty.

Masa serowo-pomarańczowa: W większym rondlu rozpuścić masło i cukry. Dodać ser, rozbełtane jajka. Podgrzewać cały czas mieszając aż zacznie bulgotać. Dodać skórkę startą z pomarańczy i budyń rozdrobniony w mleku. Mieszać do czasu aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia.Blaty biszkopta nasączyć sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Najniższy blat ułożyć na duży talerz/paterę, nałożyć obręcz tortownicy, wylać 1/3 część masy. Czynność powtórzyć. Górną warstwą ma być masa serowa. Ostudzić.

Polewa: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło i wymieszać do jego rozpuszczenia. Polać tort i udekorować kolorowymi cukrowymi ozdobami.


3 komentarze:

  1. takie połączenie smaków musi być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj Joasiu ;)
    Tort wygląda wykwintnie ;)
    A smaki- niebiańskie, połączenie piernika z masą serową- idealne ;)
    Pozdrawiam mile i smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Asiu u Ciebie zawsze przepysznie i pięknie podane, super

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)