Strony

piątek, 12 grudnia 2014

Sos z suszonych grzybków

Wyśmienity sos dla wielbicieli grzybków leśnych. Jest idealny do dań mięsnych, krokietów lub makaronu. Obowiązkowy dodatek do dań świątecznych na wigilijnym stole.




 2 spore garści suszonych grzybów leśnych
1 cebula
2 łyżki masła
liść laurowy
sól, pieprz
1/2 łyżeczki tymianku
1 szkl śmietanki 30%
1 łyżka mąki pszennej



Grzyby zalać 1/2l gorącej wody, gotować ok pół godziny. W rondelku podsmażyć na maśle cebulkę, dodać grzyby wraz z wywarem i doprawić do smaku. Sos gotować ok pół godziny aż grzybki zmiękną. Mąkę wymieszać ze śmietanką i wlać go dotujących się grzybów. Gotować na małym ogniu kilka minut aż zgęstnieje.

4 komentarze:

  1. Pycha! Ja gotuję niemal identyczny ( grzyby kroję i dodaję mniej śmietanki). Nie wyobrażam sobie Wigilii bez tego sosu :) Obowiązkowo duża porcja - najstarsza córka je nawet z nim pierogi...A w ciągu roku podaję z nim kopytka :). Baaardzo zapachniało mi świętami!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki dobry musi być :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)