Strony

czwartek, 24 kwietnia 2014

Tymiankowy schab w musztardowej skorupce

Dzisiaj zaproponuję Wam pyszną i pachnącą tymiankiem pieczeń. Schab w ten sposób przygotowany jest niezwykle smaczny a dodatkowym urozmaiceniem jest chrupiąca skorupka z musztardy francuskiej. Cała rodzina się nim zajadała.


1 kg schabu bez kości
1 jajko
1/2 szkl bułki tartej
słoiczek musztardy francuskiej
sól zmiękczająca mięso Kamis
pieprz
1 łyżka czosnku granulowanego Kamis
1 łyżka tymianku Kamis
3 liście laurowe Kamis
kilka kulek jałowca Kamis




Dzień wcześniej mięso umyć osuszyć i oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem i czosnkiem. Natrzeć i odstawić w chłodne miejsce. Na drugi dzień mięso przełożyć do rękawa do pieczenia, dodać liście laurowe i jałowiec. Mięso piec ok 1,5 godz w temp. 180 stopni. Wyjąć, usunąć liście laurowe i kulki jałowca i przestudzić.
W miseczce wymieszać jajko, musztardę i bułkę tartą. Pastą posmarować mięso, przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec ok pół godziny do zarumienienia.

4 komentarze:

  1. wspaniała propozycja! moja babcia robi taki schab, ale w jabłkowej skorupce, ja robiłam roladę z skorupce chrzanowej :) czas spróbować Twojej, musztardowej, propozycji!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne mięsko, uwielbiam domowe wyroby :) Pozdrawiam Joasiu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję :) mięsko było pyszne, polecam :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)