Strony

poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Drożdżowa babka szafranowa

Część z Was ma już pewnie dosyć słodyczy i w taką piękną pogodę wybrała się na świąteczny spacer. Jeśli jednak zajdzie się jakiś łasuch, który nie odpuści pysznej i pulchnej babce drożdżowej o to serdecznie zapraszam :) Babkę szafranową polecam nie tylko od święta. Będzie wspaniała na śniadanie w powszedni dzień i gwarantuję, że szybko zniknie z talerza. Dzięki odrobinie szafranu Kamis zyskuje nie tylko na smaku ale ma piękną żółtą barwę.
Piekąc babkę wzorowałam się na tej z Kwestii Smaku. Zamiast samych żółtek użyłam całe jajka, zamieniłam drożdże świeże na instant i zwiększyłam ilość składników aby upiec jeszcze małe babeczki.
Z podanej ilości składników upiekłam 1 dużą i 3 małe babeczki do koszyczka. 




2,25 szkl mąki
1 niepełna szkl cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
150g masła
1/2 szkl mleka
2 jajka
3 żółtka
5g drożdży instant
szczypta szafranu Kamis
1 łyżka wódki
1 łyżka wrzątku
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
garść rodzynek

cukier puder do posypania



Szafran zalać wódką i wrzątkiem. Przykryć i odstawić. Masło rozpuścić i ostudzić. Jajka utrzeć z cukrami do białości. Mąkę przesiać, dodać drożdże, wymieszać. Do misy wsypać mąkę, dodać jajka, ciepłe mleko i wyrabiać mikserem ok 15 minut. Po tym czasie wlać masło, szafran, bakalie i dokładnie wyrobić. Przełożyć do foremek do 1/3 wysokości i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piec ok 30 minut w 180 stopniach. Małe babeczki piec ok 20 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.


Wielkanocne Smaki - edycja IV Wielkanocne Smaki - edycja IV

4 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)