Strony

piątek, 21 marca 2014

Ciasto kruche z jabłkami

Jedno z moich ulubionych ciast, które kojarzy mi się z dzieciństwem. Moja mama często je piekła kiedy ja byłam jeszcze dzieckiem. Polecam wszystkim łasuchom i wielbicielom szarlotki. Do popołudniowej kawy będzie w sam raz ;)



Ciasto kruche:
4 szkl mąki
4 jajka
1 szkl cukru
2 łyżki cukru waniliowego
2 płaskie łyżki proszku do pieczenia
1 kostka masła
2 łyżki smalcu

2kg jabłek
5 łyżek cukru
2 galaretki cytrynowe

cukier puder do posypania



Ciasto: Wszystkie składniki posiekać i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Podzielić na 2 części i upiec do zarumienienia 2 placki w formie 24cmx36cm. Ostudzić. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka i smażyć do czasu aż puszczą sok. Dodać cukier a następnie ściągnąć z ognia i dodać galaretki, wymieszać i przestudzić.
Kruche placki przełożyć masą z jabłek i posypać cukrem pudrem.

Kto codziennie jabłko zjada - potrawy z jabłek

12 komentarzy:

  1. Kruche ciasto z dodatkiem smalcu jest najlepsze. To musi być pyszna szarlotka !!! Mniammmmmmm

    OdpowiedzUsuń
  2. Asiu,dajesz 2 łyżki proszku,albo 2 łyżeczki? ;)Pozdrawiam Cię ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Weroniko dodaję 2 łyżki płaskie proszku do pieczenia. Zaraz poprawię żeby dla wszystkich było jasne ;) Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Wspaniałe ciasto, super połączenie ciasta i jabłek.
    Zapraszam na moją akcji na mikserze kulinarnym "Kto codziennie jabłko zjada...."

    OdpowiedzUsuń
  4. Witaj :)
    To prawda- szarlotka, to błogie dzieciństwo i kochani Dziadkowie :)
    Niektórych gatunków jabłek dziś już nie ma, a szkoda wielka.
    Pozdrawiam smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Morgana :) Chociaż w ten sposób możemy na chwilę wrócić do wspomnień z błogiego dzieciństwa :) Pozdrawiam Cię serdecznie :)

      Usuń

  5. to ciasto tak pięknie się prezentuje, że porywam kawałeczek na śniadanie - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto pięknie się prezentuje, ja też je upiekłam :) pyszne jest, już połowa blaszki znikła do dzisiejszej kawki, jedliśmy jeszcze cieplutkie :)
    anka1988

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło to słyszeć, że Wam też tak posmakowało :)

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)