Strony

środa, 8 stycznia 2014

Zupa ala meksikana

Kto z Was lubi takie ostre i konkretne zupy? Ta, którą teraz zaproponuję, robi się szybko, jest pyszna, sycąca i rozgrzewająca. Na pewno znajdzie wielu wielbicieli.



duży filet z kurczaka
cebula
ząbek czosnku
1/2 puszki kukurydzy
puszka krojonych pomidorów
2 łyżki mąki
łyżka kurkumy
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz
1-2 szkl bulionu warzywnego lub drobiowego
natka pietruszki
2 łyżki oleju

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w małą kostkę. W miseczce wymieszać mąkę, kurkumę i paprykę. Dodać kurczaka i dokładnie obtoczyć go w mieszance. W rondlu rozgrzać olej, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać zmiażdżony czosnek i kurczaka. Smażyć kilka minut. Następnie dodać zmiksowane pomidory i odsączoną kukurydzę. Dusić chwilę, dolać bulion (ilość zależy od tego jak gęstą zupę chcemy uzyskać). Gotować na małym ogniu ok 10 minut. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku.

2 komentarze:

  1. Taka gęsta zupa może zastąpić nawet drugie danie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak, a do tego szybko się ja robi gdy mamy mało czasu na gotowanie :)

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)