Strony

piątek, 10 stycznia 2014

Babeczki z czekoladowymi motylkami

Zastanawialiście się już co słodkiego upiec na weekend do kawy? Jeśli chcielibyście zrobić coś pysznego to proponuję te babeczki. Wbrew pozorom wcale nie są trudne a efekt zachwyci każdego łasucha :)
Mój przepis możecie znaleźć również w najnowszym numerze Poradnika Domowego.



Babeczki:
2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu waniliowego
1 szkl mleka
6 łyżek oleju
2 jajka

200ml śmietanki kremówki
śmietan fix
1 łyżka cukru pudru

biała czekolada
cukrowe motylki

Babeczki: W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki. W drugiej misce mokre. Wszystkie składniki dobrze wymieszać łyżką i nakładać do papilotek do 3/4 wysokości. Piec ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ostudzić.

Motylki: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Przygotować kilka prostokątów papieru do pieczenia, złożonych na pół. Czekoladę przełożyć do mocnego woreczka śniadaniowego, odciąć róg. Na przygotowanych karteczkach narysować kontury motylków, włożyć do miseczek (będą miały uniesione skrzydła) i natychmiast przełożyć do lodówki aby zastygły.



Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietanfixem. Przełożyć do szprycy i udekorować babeczki. Każdą babeczkę posypać kilkoma kolorowymi cukrowymi motylkami i jednym czekoladowym.


Czekolada po rozpuszczeniu musi być zimna aby motylki szybciej zastygły i nie rozlały się.
Najlepiej jest udekorować babeczki bezpośrednio przed podaniem lub przechowywać w lodówce gdyż wysoka temperatura otoczenia może spowodować, że motylki zaczną się rozpadać.

I jeszcze wycinek z Poradnika Domowego :)


5 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)