Strony

niedziela, 18 listopada 2018

Piernik marchewkowy z orzechami

Jesień to czas kiedy w mojej kuchni zaczyna pachnieć przyprawami korzennymi. Nie ma nic przyjemniejszego w chłodne, długie wieczory od kawałka pysznego ciasta i filiżanki pachnącej miodem i cytryną herbaty. 
Tym razem upiekłam piernik marchewkowy, który długo zachowuje świeżość, jest puszysty i wspaniale smakuje w połączeniu z orzechami i czekoladową polewą.
Upiekłam z podwójnej porcji, do jednej dodając właśnie orzechy a drugi piernik zostawiając bez dodatków i powiem jedno: jeden i drugi jest genialny :) można go przełożyć dobrymi powidłami i będzie przepyszny :)




Ciasto:
1 szkl cukru
1 szkl oleju
2 szkl mąki 
2 szkl startej na małych oczkach marchewki
3 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody
2 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżki kakao
1,5 szkl siekanych orzechów włoskich

Polewa:
100 g gorzkiej czekolady
100 g śmietanki 30%




Ciasto: Do miski wlać olej, dodać cukier i zacząć miksować. Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku. Ucierać do czasu aż masa będzie jasna i puszysta. Dodać marchewkę, wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą, przyprawą i kakao. Miksując ciasto, stopniowo dodawać suche składniki. Na koniec wsypać orzechy, wymieszać.
Keksówkę (8x28cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piec ok 50 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Ostudzić.

Polewa: Śmietankę mocno podgrzać w garnuszku, dodać posiekaną czekoladę i odczekać kilka minut. Energicznie wymieszać do połączenia się składników. Polać ciasto.


Piernik podałam na półmisku Fala Ambition

Przepis bierze udział w akcji Durszlaka "Przepis na udane święta"

16 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie wygląda. Lubię pierniki nadziane bakaliami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak,ciasta z warzywami są długo wilgotne i za to je tak lubię!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z drugiej strony one są tak dobre że nie wytrzymają tak długo aby to sprawdzić ;)))

      Usuń
  3. Czy koniecznie trzeba dawać aż tyle oleju?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz spróbować dać 3/4 szkl oleju ale nie mniej. Ciasto dzięki temu jest puszyste i wilgotne.

      Usuń
  4. Uwielbiam ciasta marchewkowe. Sama często robię, żonglując tylko dodatkami. Chyba wolę taki marchewkowy piernik od tradycyjnego, bo jest wtedy pewność, że wyjdzie puszysty, wilgotny i miękki - jak to ciasto warzywne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację Joasiu, ciasto jest puszyste i wilgotne i co ważne można dodać ulubione dodatki ;)

      Usuń
  5. Pysznie wygląda ten piernik, u mnie muszą być obowiązkowo orzechy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Iwonko :) ja też lubię jak mi orzeszki chrupią ;))

      Usuń
  6. Pani Asiu... na jaka blache sa te proporcje?

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)