Strony

piątek, 21 września 2018

Żeberka w sosie keczupowym z powidłami

Pikantne, soczyste i bardzo aromatyczne żeberka będą nie lada gratką dla wielbicieli mięsnych potraw. Do tego ziemniaczki lub kasza, ulubiona surówka i mamy pyszny obiadek dla całej rodziny.



1,5 kg żeberek wieprzowych
1/2 szkl keczupu
1/2 szkl sosu BBQ
2 łyżki powideł śliwkowych
sól, pieprz, słodka papryka
kilka ziarenek ziela angielskiego
gałązka rozmarynu
3 liście laurowe
duża cebula
3 ząbki czosnku



Żeberka myjemy, osuszamy i porcjujemy na mniejsze kawałki. Oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką. W miseczce mieszamy keczup, sos BBQ i powidła. Nacieramy żeberka i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Żeberka z całą marynatą wkładamy do rękawa do pieczenia. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, cebulę pokrojoną w piórka i całe ząbki czosnku.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 10 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze ok 1,5 godziny.
Na 10 minut przed końcem pieczenia można rozciąć rękaw aby żeberka mocniej się przyrumieniły.



7 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)