Strony

niedziela, 5 listopada 2017

Babeczki waniliowe z żurawiną

Uwielbiam babeczki za to, że można je przygotować w kilka chwil. Nawet wtedy, gdy goście już pukają do drzwi. Albo gdy nagle najdzie nas ochota na coś słodkiego. Ich zaletą  jest również to, że można dodać do nich inne owoce, bakalie, czekoladę itp. dzięki czemu za każdym razem będą nas zaskakiwać innym smakiem i za każdym razem będą pięknie prezentować się na stole wśród innych smakołyków :)




2 szkl mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki domowego cukru waniliowego
1 jajko
1 szkl mleka
1/2 szkl oleju
szczypta soli

szklanka żurawiny świeżej lub mrożonej
cukier puder do posypania




W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Połączyć wszystko razem łyżką, niezbyt dokładnie. Łyżką nakładać ciasto do foremek silikonowych lub papilotek do 3/4 wysokości. W każdą babeczkę powtykać po kilka owoców żurawiny. Piec w 180 stopniach przez ok 20-25 minut. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.

25 komentarzy:

  1. Takie babeczki to coś dla mnie :) Podkradam do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Asieńko!
    Babeczki wyglądają obłędnie, zapewne tak smakują:)
    Pozdrawiam mile:)
    Zapraszam na bloga, u mnie fascynacje muzyczne tym razem!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny prosty przepis! Mniam. Ja zrobiłam dziś ciasto marchewkowe, ale znów do poprawy, bo ten dzień nie był dobry do pieczenia... Ale tydzień temu z córką zrobiłyśmy mini babeczki czekoladowe. Efekt super, a jak córka się wciągnęła w dekorowanie (3latka). 😃

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aniu ;) też czasami mam zły dzień i nic mi w kuchni nie wychodzi... a wspólne pichcenie z córka uwielbiam :)))

      Usuń
  4. Ale pyszności! Połączenie wanilii z żurawiną brzmi cudnie!

    https://buszujwkuchni.com/- zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne babeczki, porywam jedną i pozdrawiam Joasiu ❤

    OdpowiedzUsuń
  6. nie jeden raz ratowały mnie z opresji:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Na pewno sa bardzo smaczne i do tego bardzo ładnie się prezentują : )

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)