Strony

wtorek, 26 lipca 2022

Torcik herbatnikowo-kawowy z wiśniami

Elegancki, pyszny a zarazem bardzo łatwy do przygotowania torcik bez pieczenia. Doskonały na  letni deser. 

Do torcika zamiast wiśni z kompotu można użyć owoców świeżych lub mrożonych.




ok 500g herbatników

600g śmietanki kremówki

150g cukru pudru

2 śmietan fixy

2 łyżki kawy rozpuszczalnej

 słoik wiśni z kompotu

galaretka wiśniowa




Przygotować galaretkę wg przepisu na opakowaniu, odstawić do ostygnięcia.

Śmietankę ubić na puszystą masę, pod koniec dodając cukier puder, śmietanfix i kawę. Herbatniki smarować z jednej strony masą i pionowo przykładać do brzegów tortownicy (19cm). Czynność powtarzać aż do samego środka. Na koniec herbatniki przekrawamy na pół. Pozostałą masą posmarować wierzch torcika. Wstawić do lodówki. 



Wiśnie odsączyć, wyłożyć na torcik i zalać tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Rada: Ja herbatniki przed posmarowaniem masą maczałam w mleku ale wg mnie torcik po pokrojeniu był mało stabilny, choć rozpływał się w ustach ;) 


7 komentarzy:

  1. Super wygląda i musi przepyszny być :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. No no, prezentuje się niesamowice, a jaki pyszny musiał być :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurczę! co za ciacho :D wygląda na pyszne i proste w przygotowaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wow! ale urocza kombinacja:) super pomysłowy torcik bez pieczenia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł, no i smak idealny🍰🍒
    Pozdrawiam😊🧡☕

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)