Strony

czwartek, 9 czerwca 2022

Śląski kołocz z makiem i serem

Na ten przepis natknęłam się jakiś czas temu w internecie. Od razu wiedziałam, że upiekę to ciasto, gdyż zawiera wszystko co lubię: sernik, makowiec, ciasto drożdżowe i oczywiście duuużo kruszonki :)

Ciasto jest bardzo łatwe do zrobienie, wymaga jedynie poświęcenia mu czasu ;)

Rodzinka wcinała aż miło. Kołocz najlepiej smakuje z kubkiem mleka lub filiżanką kawy.




Ciasto drożdżowe:

400 g mąki pszennej

40g cukru

7 g drożdży instant

2 jajka

130 ml mleka 

75 g masła


Masa makowa:

200 g mielonego maku

łyżka masła

2 łyżki miodu

3 łyżki cukru

1 białko

1/2 szkl bakalii (posiekane orzechy, skórka kandyzowana)


Masa serowa:

300 g białego sera

1 żółtko

2 łyżki miękkiego masła

1 łyżka budyniu waniliowego

3 łyżki cukru


Kruszonka:

200 g mąki pszennej

100 g masła

100 g cukru pudru




Masa makowa: Mak zalać ok szkl. wrzącej wody. Podgrzewać aż woda całkiem wyparuje. Dodać masło, miód, cukier i bakalie, wymieszać. Gdy masa ostygnie wymieszać z białkiem.

Masa serowa: Ser przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.

Kruszonka: wszystkie składniki dokładnie rozetrzeć w palcach.

Ciasto: Mleko podgrzać z masłem do połączenia. Przestudzić, ma być ciepłe, nie gorące. W misce wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać jajka i ciepłe mleko, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. 

Formę (24x36cm) nasmarować tłuszczem. Ciasto rozprowadzić/rozwałkować na spodzie foremki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na wyrośnięte ciasto nakładać na przemian pasami masę makową i serową. Całość posypać kruszonką. Kołocz piec ok 35-40 minut w 180 stopniach.


10 komentarzy:

  1. Czy mak należy zmielić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie użyłam suchego zmielonego maku. Można też zwykły mak zmielić po uprażeniu.

      Usuń
  2. Pierwszy raz słyszę o takim cieście, ale z chęcią wypróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepysznie wygląda, od razu święta mi się przypomniały :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Choć teraz szukam przepisów na ciasta z owocami, to na kolację zjadłabym Twoje ciacho z kubkiem kawy zbożowej!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wiadomo,że drożdżowe to zawsze najlepsze ciasto:) ale w takiej wersji jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mimo że ja ze śląska to nie cierpię.

    OdpowiedzUsuń
  7. Smaczne wygląda, idealne do kawki na uroczystości rodzinne😊🍰
    Pozdrawiam Asieńko pięknie🤗🧡🌼

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda apetycznie i pewnie takie jest

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie wygląda! Też lubię połączenie sera i maku, a z kruszonką to już w ogóle poezja ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)