Tłusty Czwartek już za tydzień. Aby tradycji stało się zadość warto więc usmażyć na ten dzień coś do pochrupania. Przepis na te faworki zauważyłam na blogu Szpileczki i babeczki. Postanowiłam go wypróbować i muszę przyznać, że chruściki wyszły bardzo smaczne, kruche, po prostu idealne.
400g mąki pszennej
200g serka homogenizowanego waniliowego
1 łyżeczka cukru pudru
4 żółtka
1 łyżka wódki lub octu
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkować na cienki placek, złożyć 3 razy. Ponownie rozwałkować. Czynność powtarzać 5-6 razy aby jak najbardziej napowietrzyć ciasto. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić przez minimum godzinę. Podzielić na 4 mniejsze części i każdą rozwałkować na grubość ok 1 mm. Radełkiem lub nożem wycinać paski ok 10cmx2cm. Na środku zrobić nacięcie i przez nie przełożyć jeden koniec paska. Faworki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Oprószyć cukrem pudrem.
Bardzo ciekawy przepis.
OdpowiedzUsuń😊
UsuńPrezentują się smakowicie czyli przepis jak najbardziej na tak :D
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊 warto było je usmażyć 😉
Usuń