Strony

środa, 30 grudnia 2020

Piernik na drożdżach

 Przepyszny piernik, który nie wymaga leżakowania ani wyrastania jak to jest w przypadku ciast  drożdżowych. Ale jak to piernik, im dłużej postoi, tym jest lepszy;) Dlatego warto upiec go i przełożyć powidłami już na kilka dni przed podaniem. 




Ciasto:

100 g drożdży świeżych

1 szkl cukru

7 jajek

3/4 szkl miodu

3/4 szkl oleju

350 g mąki pszennej

2 łyżeczki sody

2 op. przyprawy do piernika


Polewa:

1/4 kostki margaryny

4 łyżki cukru

2-3 łyżki kakao

2 łyżki mleka

łyżeczka żelatyny


słoiczek powideł śliwkowych

płatki migdałów do posypania



Ciasto: Drożdże rozgnieść z cukrem, miodem, żółtkami i olejem. Dodać mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą do piernika. Wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem na piernik. Ciasto przelać do formy (24x38cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 40 minut w 170 stopniach. Ostudzić a następnie przeciąć na dwa blaty. Piernik przełożyć powidłami i polać polewą. Udekorować płatkami migdałowymi lub orzechami.

Polewa: Margarynę, cukier, kakao i mleko rozpuścić w garnuszku. Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody, odstawić na chwilę do napęcznienia. Podgrzać (nie gotować!) i wymieszać z polewą. Polać ciasto.

8 komentarzy:

  1. ooo takiego piernika na drożdżach jeszcze nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis musimy koniecznie wypróbować, bo piernika na drożdżach nigdy jeszcze nie piekliśmy a wygląda imponująco:)
    Zdrowia,spokoju i życzliwości na każdy dzień Nowego Roku życzymy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo a piernik polecam z całego serca 😊

      Usuń
  3. Moja mama taki upiekła na święta, jest pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie jadłam piernika na drożdżach! Ba zasadę leżakowania upieczonego piernika znam doskonale, ale nigdy nie potrafię się do niej zastosować. Ciasto znika w mgnieniu oka. Musze koniecznie wypróbować Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, piernik jest dobry od razu po upieczeniu, choć po kilku dniach smakuje jeszcze lepiej ;)

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)