Pierniczki na choinkę robię w trochę tańszej wersji, z dodatkiem sztucznego miodu i margaryny. Jeśli chcecie upiec je do pałaszowania warto użyć prawdziwego miodu i masła, będą smaczniejsze ;)
Pierniczki są bardzo aromatyczne ;) Już podczas pieczenia w domu roznosi się cudowny zapach. Powieszone na choince nie tylko pięknie wyglądają ale też ślicznie pachną, wprowadzając nas w świąteczny nastrój.
Pierniczki należy przechowywać w szczelnym pojemniku.
Zdrowych i spokojnych Świąt!!!
Joanna
Pierniczki:
1 szkl miodu sztucznego
1/2 szkl cukru
100 g margaryny
2 łyżki przyprawy do piernika
łyżka cynamonu
kilka zmielonych goździków
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody
jajko
3 szkl mąki pszennej + do podsypywania
Lukier królewski:
1 białko
2 szkl cukru pudru
sok z cytryny wg uznania
Pierniczki: W garnku rozpuścić margarynę, miód, cukier i przyprawy oraz kakao. Przestudzić, dodać sodę i wymieszać. Wsypać mąkę, jajko i zagnieść ciasto. Ciasto będzie klejące. Wstawić do lodówki na noc aby zgęstniało. Na drugi dzień ciasto podzielić na kilka mniejszych części i cienko rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Wykrawać dowolne kształty, dziurki wykrawać za pomocą słomki. Pierniczki piec ok 5-7 minut w temperaturze 180 stopni. Studzić na kratce. Po ostudzeniu dowolnie dekorować lukrem.
Lukier: jajko sparzyć wrzątkiem. Białko utrzeć z cukrem pudrem na gęsty lukier, dodając kilka kropel soku z cytryny. W zależności jaki gęsty chcemy uzyskać lukier dodajemy trochę więcej cukru pudru lub soku z cytryny albo wody.
jakie urocze ;) Radosnych i zdrowych świąt aaa i smacznych oczywiście ;)
OdpowiedzUsuń