Strony

poniedziałek, 30 marca 2020

Bułeczki jogurtowe

Polecam je z całego serca :) To najdelikatniejsze i najpyszniejsze bułki jakie do tej pory jadłam. Wprost rozpływają się w ustach. Podczas pieczenia w domu unosi się cudowny zapach, który aż korci aby złapać gorącą bułkę i spałaszować ją z apetytem :) My zajadaliśmy jeszcze ciepłe :)
Przepis ze strony orchideli.com



Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

Zaczyn:
3 łyżki gęstego jogurtu
100 ml ciepłej wody
łyżka miodu
łyżka mąki pszennej
20 g świeżych drożdży

Pozostałe składniki do ciasta:
3 szkl mąki pszennej
łyżeczka soli
jajko
3 łyżki gęstego jogurtu
2 łyżki oleju



Zaczyn: wszystkie składniki dokładnie wymieszać w miseczce, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.

Do dużej miski wsypać mąkę i sól, wymieszać. Dodać jajko, olej, jogurt i zaczyn. Zamieszać łyżką i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (ok 10 minut). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie ponownie je zagnieść i uformować wałek o wymiarach ok. 8cm x 60 cm. Ciasto posypać mąką i odciąć bułeczki. W zależności od wielkości wyjdzie nam 10-12 sztuk.
Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na pół godziny aby podrosły.
Na spód piekarnika włożyć naczynie żaroodporne wypełnione wodą i nagrzać do 180 stopni. Bułeczki włożyć do gorącego piekarnika na środkową półkę (nie wyjmować naczynia z wodą) i piec ok 15 minut do lekkiego zarumienienia.

Dzięki kąpieli wodnej bułeczki są niezwykle mięciutkie i delikatne.
Gdy używacie drożdży instant (7g) wystarczy wymieszać wszystkie suche składniki w misce,dodać pozostałe i zagnieść ciasto.


niedziela, 29 marca 2020

Waniliowa babka na białkach

Bardzo delikatna i puszysta babeczka. Jeśli masz zamrożone białka proponuję upiec właśnie taką babkę na święta. Jestem pewna, że każdemu posmakuje.
Do ciasta można dodać trochę soku i skórki startej z cytryny aby uzyskać jeszcze lepszy smak i aromat :)
 



100 g miękkiego masła
1 szkl cukru pudru
150 ml mleka
200 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel ekstraktu waniliowego
6 białek
 




 Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Cały czas ucierając dodawać na przemian mleko i mąkę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z utartym ciastem. Metalową formę na babkę posmarować tłuszczem i posypać mąką, wlać ciasto. Babkę piec ok 40 minut w 170 stopniach. Ostudzić, polać lukrem.

środa, 25 marca 2020

Chleb z garnka

Chleb z tego przepisu ma niesamowicie chrupiącą skórkę i mięciutki środek. Długo zachowuje świeżość. Do ciasta można dodać wg upodobania dowolne ziarna.
Chleb pieczemy w naczyniu żaroodpornym lub żeliwnym garnku z pokrywką (pojemność 4l), przeznaczonym również do pieczenia.



5,5 szkl mąki pszennej
14 g drożdży instant
1 łyżka cukru
1,5 łyżeczki soli
2 szkl ciepłej wody
2 łyżki oleju



Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, cukier i sól. Mieszamy. Wlewamy olej i wodę i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok godzinę do wyrośnięcia. 
Do piekarnika wstawiamy żeliwny garnek z pokrywką i nagrzewamy go do 220 stopni. Ciasto ponownie wyrabiamy, można lekko oprószyć mąką i wkładamy do gorącego garnka. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Temperaturę zmniejszamy do 200 stopni i pieczemy chleb pół godziny. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze ok 25 minut. Chleb po wyjęciu z garnka studzimy na kratce.

poniedziałek, 23 marca 2020

Tort śmietankowy z białą czekoladą

Bardzo łatwy i delikatny torcik. Można użyć dowolnego dżemu lub konfitury. Gwarantuję, że uda się każdemu :)



Biszkopt:
4 jajka
3/4 szkl cukru z prawdziwą wanilią
1/2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietankowa:
tabliczka białej czekolady
660 ml śmietanki 30%
250 ml mascarpone
1/2 szkl cukru pudru
2 łyżki żelatyny
kilka kostek gorzkiej czekolady 
dżem o dowolnym smaku


 Biszkopt: Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier i nadal ubijać na sztywną pianę. Następnie, cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i mieszając na najmniejszych obrotach połączyć z masą jajeczną. Dno tortownicy (21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz. Wylać biszkopt. Ciasto piec ok 30 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka.
Po ostudzeniu przekroić na 3 blaty. 
 
 Krem: żelatynę namoczyć w 1/4 szkl zimnej wody. Lekko podgrzewać aż się rozpuści, ostudzić.  Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Zimną śmietankę ubić na sztywno, dodać mascarpone i cukier puder. Połączyć. Na końcu wlać czekoladę i żelatynę, zmiksować tylko do połączenia składników.
Blaty biszkoptu posmarować dżemem i przełożyć kremem. Boki i wierzch tortu również udekorować kremem. Na wierzch tortu zetrzeć gorzką czekoladę.
Tort schłodzić w lodówce kilka godzin przed podaniem.

środa, 18 marca 2020

Budyniowiec na herbatnikach

To nieskomplikowane ciasto, które nie wymaga pieczenia. Smakuje trochę jak kremówka z bitą śmietaną. Robi się je bardzo szybko, wymaga jednie czasu na stygnięcie i schłodzenie.
Idealne na co dzień jak i na większe okazje.
 



Budyń:
5 szkl mleka
200 g masła
1 szkl cukru
1 szkl mąki pszennej
1 budyń waniliowy
4 żółtka
kilka kropel ekstraktu waniliowego
 
duże opakowanie kakaowych herbatników ok 350g
500 ml śmietanki 30%
śmietan fix 
3 łyżki cukru pudru
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
 
 
 
 Budyń: 4 szklanki mleka, masło i cukier podgrzewać do rozpuszczenia. 1 szklankę mleka, mąkę, budyń, ekstrakt i żółtka dokładnie rozbełtać, wlać do gotującego się mleka z masłem. Energicznie mieszając ugotować gęsty budyń. 

Blaszkę (20x20cm) wyłożyć folią aluminiową, ułożyć pierwszą warstwę herbatników i wylać 1/3 gorącego budyniu. Czynność powtórzyć, ostatnią warstwą mają być herbatniki. Ciasto ostudzić.

Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem. Wyłożyć na herbatniki i posypać startą czekoladą. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki do schłodzenia.