Ciasto z tego przepisu jest niezwykle wilgotne, wysokie i cudownie pachnące jabłkami i cynamonem. Doskonałe na co dzień do ulubionej kawy. Ciasto wychodzi dosyć słodkie, dlatego spokojnie można zmniejszyć ilość cukru.
250 g margaryny
1,5 szkl cukru
1/2 szkl wody
4 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
2 szkl mąki pszennej
2-3 jabłka
łyżka cynamonu
cukier puder do posypania
Margarynę, cukier i wodę gotować na małym ogniu do rozpuszczenia. Ostudzić.
Dodać żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, delikatnie wymieszać z ciastem.
Jabłka obrać i pokroić w półplasterki, wymieszać z cynamonem a następnie z ciastem.
Blaszkę (21x21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i piec ok 45 minut w 180 stopniach, do tzw. suchego patyczka.
Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
pyszne i takie domowe :) ależ bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńNieskomplikowane, szybkie i z owocami - takie ciasta lubię najbardziej :) Bardzo mnie zaciekawił sposób przygotowania tego ciasta więc zapewne za niedługo powtórzę Twój wypiek :)
OdpowiedzUsuńjak ładnie wygląda, aż chce się sięgnąć kawałeczek
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i pewnie tak smakuje, ale zamiast margaryny dałabym masło.
OdpowiedzUsuńPodoba mi się Twój przepis. Takiego ciasta z jabłkami jeszcze nie piekłam. Na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, takiego ciasta jeszcze nigdy nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńPysznie Asiu:)pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńA ja upiekłam, zjadłam. Kto nie upiekł i nie zjadł niech żałuje jest PYSZNE :)
OdpowiedzUsuń