Strony

niedziela, 14 kwietnia 2019

Babka bananowa z polewą karmelową

Kochani przed świętami przygotowałam dla Was jeszcze jeden pyszny przepis na wyjątkową babkę. Jest to babka bananowa. Aromatyczna, wilgotna i, gdyby nie polewać jej karmelem, można by powiedzieć, że dietetyczna ;)))
Babka sama w sobie nie jest zbyt słodka, więc jeśli lubicie bardzo słodkie wypieki to można dodać do niej odrobinę cukru.



Babka:
2 jajka
2 duże i dojrzałe banany
100 ml mleka
150 ml oleju
1,5 szkl mąki pszennej
łyżeczka sody
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka ekstraktu waniliowego
łyżeczka cynamonu

Solony karmel:
1/2 szkl cukru
2 łyżki wody
4 łyżki śmietany 30%
łyżka masła
1/4 łyżeczki soli




Babka: Składniki w temperaturze pokojowej. Banany obrać i rozgnieść widelcem. Do większej miski wbić jajka, dodać banany, ekstrakt, olej i mleko i krótko zmiksować. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i zmiksować do połączenia składników. Formę na babkę wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą lub mąką i wlać ciasto. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 40 minut.
Ciasto ostudzić w foremce.

Solony karmel: Do garnuszka wsypać cukier i wlać wodę. Doprowadzić do wrzenia. Na średnim ogniu podgrzewać aż się rozpuści i uzyska bursztynowy kolor. Ściągnąć z ognia  i ostrożnie dolać śmietankę, wymieszać (uważać gdyż będzie się mocno pienić). Dodać masło i sól, wymieszać. Odstawić do lekkiego przestygnięcia. Polać babkę.

UWAGA: Nigdy nie próbujcie gorącego karmelu gdyż można się mocno poparzyć.
Gdyby banany nie były zbyt słodkie, do ciasta można dodać ok 2-3 łyżki cukru.

Przepis z małymi moimi zmianami z AniaGotuje.pl

5 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)