Strony

sobota, 2 czerwca 2018

Lemoniada z rabarbaru

Wypróbowałam trochę nietypowy sposób przygotowania tego napoju gdyż zamiast ugotować rabarbar jak na zwykły kompot, najpierw go usmażyłam. Napój wyszedł zdecydowanie bardziej intensywny w smaku :) Polecam go na letnie upały, doskonale gasi pragnienie.



500 g rabarbaru
cukier do smaku (ok 1/2 szkl)
2 cytryny
1,5 l wody
garść świeżej mięty


Rabarbar umyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do rondla, zasypać cukrem i smażyć aż zacznie się rozpadać a cukier się rozpuści. Zalać wodą i zagotować. Kompot odcedzić i schłodzić. Wcisnąć sok z jednej cytryny, drugą pokroić w plasterki. Do dzbanka wlać lemoniadę, dodać plasterki cytryny, liście mięty i sporą ilość kostek lodu.


8 komentarzy:

  1. Mięta w ogródku rośnie, brakuje tylko rabarbaru, a zrobiła bym teraz taką lemoniadę 💜

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu może uda Ci się zdobyć jeszcze rabarbar ;)

      Usuń
  2. Asiu!
    Rabarbar uwielbiam, zatem Twoja pyszna lemoniada, to strzał w dziesiątkę:)
    Smacznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podstawiam szklaneczke! Fajny pomysł z tym podsmażeniem rabarbaru:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychotka taka domowa lemoniada rabarbarowa :-)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)