Strony

poniedziałek, 25 czerwca 2018

Knedle z truskawkami

Uwielbiam takie obiady z sezonowymi owocami :) Korzystając z tego, że jeszcze można dostać truskawki ugotowałam rodzince te pyszne knedle.




1,3 kg ugotowanych ziemniaków
ok 2 szkl mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
jajko
sól

ok 500g truskawek
cukier trzcinowy
cynamon


Truskawki umyć, obrać i osuszyć.

Ziemniaki przecisnąć przez praskę do dużej miski. Wyrównać wierzch i podzielić na 4 części. Jedną część wyłożyć na resztę ziemniaków i w to miejsce nasypać mąkę pszenną (ok 2 szkl). Dodać mąkę ziemniaczaną i jajko. Zagnieść gładkie ciasto. Ciasto powinno się trochę kleić, nie może być za twarde knedle też będą twarde. Z ciasta uformować wałek o średnicy ok 8cm i pokroić na plastry 1,5-2 cm. Na środek kłaść truskawkę i posypać ok 1/2 łyżeczki cukru. Zlepić brzegi i uformować kulkę. Knedle kłaść na deseczce posypanej mąką.

W dużym garnku zagotować wodę z łyżeczką soli. Na wrzątek kłaść knedle (nie za dużo na raz) i gotować partiami po ok 3-4 minuty od wypłynięcia na wierzch.

Knedle podajemy polane śmietaną i posypane cukrem i cynamonem lub z bułką tartą zrumienioną na maśle.

9 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)