Strony

czwartek, 14 grudnia 2017

Drożdżowe róże z konfiturą truskawkową

Wbrew pozorom te drożdżówki są całkiem łatwe do zrobienia. Wystarczy trochę cierpliwości w oczekiwaniu na wyrośnięcie ciasta i można cieszyć się smakiem pysznych, pachnących truskawkami bułeczek :) Będą doskonale pasowały z porannym kubkiem gorącego kakao lub jako podwieczorek.



Ciasto:
500 g mąki pszennej
180 g domowego cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
3 żółtka
180 ml mleka
100 g rozpuszczonego masła
7 g drożdży instant
szczypta soli

Nadzienie:
300 g białego sera
4 łyżki domowego cukru waniliowego
żółtko
łyżka gęstej śmietany
kilka łyżek Ekstra Konfitury z Truskawek Łowicz



Ciasto: Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól i drożdże. Wymieszać. Masło rozpuścić z mlekiem i ciepłe (nie gorące!) wlać do miski. Dodać żółtka i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia.

Nadzienie: ser dokładnie rozetrzeć widelcem z żółtkiem, śmietaną i cukrem na gładką masę.


Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielić na 12 równych części a każdą z nich rozwałkować na koło o średnicy ok 15 cm. Kółka naciąć na krzyż nie docinając do środka. Na środek nałożyć po łyżce farszu i łyżeczce konfitury truskawkowej. Zwijać kolejne płatki, oplatając farsz i tworząc różyczki. Drożdżówki układać w większych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut.
Róże piec ok 20 minut w 180 stopniach.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.






10 komentarzy:

  1. Drożdżówkowych róży jeszcze nie robiłam, bo nie miałam pojęcia jak się je składa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak pięknie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam drożdżowe wypieki :) Pyszności Asieńko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Widziałam ostatnio na grupie na Facebooku takie róże i myślałam czy ich nie zrobić, ale jak na razie brakuje mi na nie czasu. Twoje wyglądają super :D

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)