Strony

czwartek, 14 września 2017

Roladki z kurczaka

Roladki to świetna propozycja na rodzinny obiad. Można przygotować je dzień wcześniej a w dniu podania upiec w piekarniku. Mięso pieczone w folii jest soczyste, nie wysuszone.
Polecam, są naprawdę pyszne a ich piękny zapach roznosi się po całym mieszkaniu :)



4 filety z kurczaka
8 plastrów szynki wędzonej lub gotowanej
zioła prowansalskie
sól, pieprz
czosnek granulowany


Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy wzdłuż na 2 płaty i lekko rozbijamy tłuczkiem. Filety oprószamy solą, pieprzem i czosnkiem. Od strony, którą zawiniemy do środka posypujemy ziołami i układamy plaster szynki. Zwijamy roladki i zawijamy je w folię aluminiową błyszczącą stroną do środka.
Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. Na 10 minut przed wyjęciem usuwamy folię jeśli chcemy aby się trochę przyrumieniły.
Takie pakieciki można przygotować dzień wcześniej i odstawić do lodówki a następnego dnia upiec.


6 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)