Strony

piątek, 15 września 2017

Ogórki kiszone


Chyba każdy je lubi i każdy ma w swojej spiżarce choć niewielką ilość słoików z ogórkami. Są doskonałe do zupy ogórkowej, sałatek, czy po prostu na kanapki. 
 Ja podam Wam przepis mojej mamy, z którego korzystamy od lat. Są pyszne, chrupiące i co najważniejsze proste i bez żadnych udziwnień. Takie tradycyjne lubimy najbardziej :)
Ogóreczki z tego przepisu wytrwają do następnego lata o ile wcześniej ich nie zjemy ;)) 

PS. 
Trochę się spóźniłam z przepisem ale może przyda się komuś za rok ;)




ogórki gruntowe
korzeń chrzanu
czosnek
koper z łodygami i baldachem
sól kamienna do przetworów O'Sole



Ogórki umyć i poukładać pionowo w słoikach. Do każdego słoika wkładamy 2-3 ząbki czosnku, kawałek chrzanu i łodygę kopru.
Przygotować zalewę. Na każdy litr wody dodać 1 czubatą łyżkę soli. Wodę zagotować z solą i gorącą zalewać ogórki, natychmiast zakręcając wieczko. Należy pamiętać aby słoiki i nakrętki były suche oraz aby woda całkowicie przykrywała ogórki.
Tak przygotowane ogórki odstawić do ostygnięcia a następnie przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.


3 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)