Strony

czwartek, 17 listopada 2016

Sernik z pierniczkami

Uwielbiam serniki. Rodzinka zresztą też :) tym razem upiekłam więc sernik z czekoladowymi pierniczkami z nadzieniem. Serniczek jest obłędny i smakuje rewelacyjnie. Idealny na każdą okazję, zwłaszcza do świątecznej kawy.
A ponieważ święta tuż tuż, aranżacja już w takim klimacie :) 




Sernik:
1 kg sera z wiaderka
300 g cukru pudru
120 g stopionego masła
1 budyń waniliowy
2 łyżki mąki krupczatki
6 jajek

250 g pierniczków w czekoladzie

Polewa czekoladowa:
4 łyżki cukru
2 łyżki mleka
3 łyżki kakao
1/4 kostki palmy
1 łyżeczka żelatyny




Sernik: Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puch. Nadal ucierając dodawać stopniowo ser. Dodać ostudzone stopione mało, budyń i krupczatkę, wymieszać. Ubić pianę z białek z dodatkiem szczypty soli i wymieszać z masą serową.
Tortownicę (24cm) posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wlać połowę masy serowej, ułożyć pierniczki i zalać resztą masy.

Piekarnik nagrzać do 160 stopni, wkładając na spód naczynie żaroodporne z wodą. Na środkowej półce ułożyć sernik. Piec ok 50 minut. Piekarnik lekko uchylić i tak ostudzić sernik.

Polewa: żelatynę namoczyć w 2-3 łyżkach zimnej wody. Gdy spęcznieje, podgrzać i rozpuścić. Resztę składników rozpuścić, zdjąć z ognia i wymieszać z żelatyną.

Zimny sernik polać przestudzoną polewą  i schłodzić kilka godzin w lodówce.


18 komentarzy:

  1. Ostatnio kupiłam cały karton pierników i też myślałam właśnie o takim serniku, ciekawi mnie jak się z nimi kroi bo wygląda pysznie :) pozdrawiam Asiu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Serniczek prezentuje się bardzo apetycznie. Fajny pomysł z pierniczkami. Nadały ciekawego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję, z piernikami smakuje już tak prawie świątecznie ;)

      Usuń
  3. Pieknie się prezentuje, fajny serniczek

    OdpowiedzUsuń
  4. Naczynie z wodą postawić na samym spodzie piekarnika czy na półce? Bo mam tylko 1 półkę i tak się zastanawiam czy mogę położyć na samym dole 😊

    OdpowiedzUsuń
  5. Asiu bardzo pomysłowy serniczek zrobiłaś . Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Budyń w proszku?
    A z ciekawości - czemu ma służyć naczynie z wodą? (i ma być przez cały czas pieczenia?)
    Pozdrawiam,
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, budyń w proszku. A pieczenie w kąpieli wodnej ma swoje zalety, min. sernik w miare równo rośnie i później nie opada, nie pęka przy pieczeniu i nie wysusza się. Pieczemy cały czas z naczyniem z wodą.

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)