Strony

wtorek, 11 października 2016

Zakręcone drożdżówki z orzechami

Pyszne, pachnące cynamonem i orzechami drożdżówki. Jest przy nich trochę zabawy ale tylko wydają się być trudne do zrobienia. Naprawdę warto je upiec :) 
(Przepis znaleziony kiedyś w internecie ale już nie pamiętam strony)





Ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej
7g drożdży instant
szczypta soli
6 łyżek cukru pudru
jajko
250 ml ciepłego mleka
50 g rozpuszczonego masła

Nadzienie:
100g mielonych orzechów
4 łyżki cukru brązowego
70 ml mleka 50 g masła
1/2 łyżeczki cynamonu




Nadzienie: Orzechy wymieszać z cukrem. Masło rozpuścić z mlekiem i gorącym zalać orzechy. Wymieszać i ostudzić.

Ciasto: Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier i szczyptę soli. Dodać jajko, rozpuszczone masło (ciepłe, nie gorące!) i ciepłe mleko. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkować na prostokąt ok. 25x45 cm. Posmarować połową nadzienia.
Złożyć 1/3 część dłuższego boku a następnie nałożyć na to pozostałą 1/3 część ciasta.
Podzielić na połowę a następnie każdą połówkę na 3 części. Każdy otrzymany pasek przecinamy na pół, nie nacinając do końca z jednej strony. Rozkładamy na długi pasek, który skręcamy w spirale i zwijamy w ślimaczka. Czynności powtarzamy z drugą połowa ciasta.
Drożdżówki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 20 min. w ciepłe miejsce. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy ok. 15 minut w 190 st.
Studzimy, można polać polewą czekoladową lub lukrem.



23 komentarze:

  1. kocham wszystko co drożdżowe, a te Twoje drożdżówki wyglądają fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczne! Do szklanki mleka idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kupiłaś mnie w całości tymi drożdżówkami - szkoda, że takich nie można dostać w cukierni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam wszystko co z orzechami :)
    Asiu drożdżówki prezentują się wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Asiu drożdżówki wyglądają jak z piekarni mniam :* ale jestem pewna, że o niebo lepsze w smaku! Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale świetne drożdżówki, uwielbiam takie wypieki :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ te drożdżówki wyglądają apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fantastyczne są te bułeczki :D

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)