Strony

poniedziałek, 19 września 2016

Szarlotka z ananasem

Tradycyjną szarlotkę wzbogaciłam o ananasa. Wyszła przepyszna.
Z filiżanką  aromatycznej herbaty smakuje wyśmienicie.






 Ciasto kruche:
500g mąki krupczatki
250g margaryny
2/3 szkl cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
jajko
2 łyżki śmietany 18%

Nadzienie:
2kg jabłek szara reneta
ok 3-4 łyżki cukru
ew. cynamon do smaku
puszka ananasa

łyżka bułki tartej
cukier puder do posypania




Ciasto: Mąkę, sól, cukier puder i proszek do pieczenia posiekać z margaryną. Wbić jajko, dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną włożyć do lodówki a drugą do zamrażalnika na godzinę. Blaszkę (20x30cm) wylepić ciastem z lodówki, ponakłuwać widelcem i posypać bułką tartą.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ananasa dokładnie odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Odlać sok z jabłek. Jabłka ułożyć na cieście, posypać cukrem i ananasem. Na jabłka zetrzeć na tarce zmrożone ciasto. Piec ok 50-60 min w 180 stopniach do zarumienienia. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

15 komentarzy:

  1. Wspaniale wygląda, musi byc przepyszna

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawa odmiana od tradycyjnej szarlotki, którą uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa jestem smaku :-). Wygląda rewelacyjnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. O mniam, ale mnie teraz zainspirowałaś, muszę też tak przygotować szarlotkę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Powiem szczerze z ananasem jeszcze nie piekłam, wygląda mega!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetycznie wygląda Twoja szarlotka ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)