Strony

wtorek, 13 września 2016

Rustykalna tarta ze śliwkami (galette)

Jest to moja pierwsza ale na pewno nie ostatnia tego typu tarta. Nie dość, że jest banalnie posta to smakuje rewelacyjnie. W prostocie siła!
Proponuję od razu zrobić dwie tarty ;) moja rozeszła się jeszcze ciepła w kilka chwil.




Ciasto kruche:
1,5 szkl mąki pszennej
2 łyżki cukru
szczypta soli
150 g zimnego masła
2 łyżki kwaśnej śmietany

Dodatkowo:
500 g śliwek
1/2 łyżeczki cynamonu
żółtko do posmarowania
2 łyżki cukru brązowego
cukier puder do posypania




Ciasto: Mąkę, cukier i sól posiekać dokładnie z zimnym masłem. Dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok 1 godzinę.
Śliwki umyć, osuszyć i przekroić na pół usuwając pestki. Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość ok 5mm. Można w razie potrzeby delikatnie podsypać mąką. Na środku ułożyć śliwki skórkami do spodu, zostawiając ok 5cm wolnego brzegu. Posypać cukrem i cynamonem. Brzegi zawinąć do środka. Posmarować żółtkiem i posypać cukrem.
Tartę piec ok 30 minut w 180 stopniach. ostudzić i posypać cukrem pudrem.


14 komentarzy:

  1. chyba bym całą zjadła, tak się smakowicie prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie przedstawione danie! Jestem pod bardzo wielkim wrażeniem :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada pysznie, chyba i ja spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapisuje do wypróbowania, zawsze chciałam taka tartę upiec

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj Asiu-smaka mi narobiłaś-wygląda bajecznie....

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiona, pycha😀Dziękuje za przepis

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)