Strony

poniedziałek, 26 września 2016

Buraczki zasmażane na ciepło

Tak przygotowane buraczki robię dosyć rzadko, gdyż moja rodzinka wręcz przepada za buraczkami na zimno. Jednak od czasu do czasu lubię zrobić je w inny, równie smaczny, sposób :)
Jeśli ktoś jeszcze nie robił to polecam :)




1 kg ugotowanych buraczków
1 cebula
1 jabłko
sól, pieprz, cukier do smaku
1 łyżka octu jabłkowego/ soku z cytryny
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki masła klarowanego (ew. oleju)




Buraczki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić posiekaną cebulę. Oprószyć mąką, wymieszać. Chwilkę przesmażyć. Dodać buraczki, starte na grubych oczkach obrane jabłko i smażyć razem ok 5-10 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, octem i ew. odrobiną cukru.
Podawać na ciepło jako dodatek do obiadu.


9 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)