Strony

sobota, 20 sierpnia 2016

Pierogi ze śliwkami

Rozpoczął się sezon na śliwki więc obowiązkowo na obiad musiały być pierogi :) Nie wiem jak Wy ale my bardzo je lubimy. Nawet moja córka, która nie przepada za śliwkami zajada te pierogi ze smakiem ;)





Ciasto:
2,5 szkl mąki pszennej + do podsypywania
2 łyżki oleju
jajko (można pominąć)
ok 1 szkl gorącej wody

Nadzienie:
ok 400g śliwek
domowy cukier waniliowy

Dodatkowo:
kilka łyżek gęstej śmietany
cynamon+ cukier waniliowy do posypania




Mąkę przesiać do miski, wbić jajko, wlać olej i zamieszać. Wlać tyle wody aby wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć i odstawić na kilkanaście minut aby odpoczęło.
Śliwki umyć, osuszyć i pozbawić pestek. Pokroić na połówki.
Ciasto cienko rozwałkować i pokroić w kwadraty (łatwiej będzie zlepiać pierogi z większymi kawałkami śliwek). Nakładać połówkę śliwki, posypać odrobiną cukru i zlepiać pierogi.
Pierogi gotować ok 3 minuty w lekko osolonej wodzie.

Podawać polane śmietaną i posypane cukrem i cynamonem.


4 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)