Strony

poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Polędwica wieprzowa w sosie chrzanowym

Dzisiaj mam dla Was propozycję na prosty, pyszny i szybki obiad. Polędwiczka świetnie smakuje podana z ziemniaczkami i surówką. Polecam :)





polędwica wieprzowa ok 700g
łyżka przyprawy staropolskiej
łyżeczka papryki słodkiej
łyżeczka czosnku granulowanego
sól, pieprz

Sos:
łyżka śmietany
łyżka startego chrzanu ze słoiczka
łyżka mąki




Polędwicę dzień wcześniej umyć i osuszyć. Natrzeć przyprawami: sól, pieprz, przyprawa staropolska, czosnek i papryka. Wstawić do lodówki na całą noc. Na drugi dzień włożyć do rękawa do pieczenia, wlać ok 1/3 szkl wody i piec 45 minut w 180 stopniach. Wyjąć i zlać wytworzony płyn do rondelka, zagotować. W szklance wymieszać dokładnie śmietanę, chrzan i mąkę. Dolać 3 łyżki gorącego płynu z polędwiczki i dokładnie wymieszać, zabielić sos. Gotować na małym ogniu, mieszając aż trochę zgęstnieje.

10 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)