Budyń i kruche ciasto to dla mnie połączenie idealne. Dlatego też powstały te rogaliki. Są pyszne, pachnące wanilią, po prostu idealne dz filiżanką herbaty lub kawy. Koniecznie wypróbujcie.
Ciasto kruche:
250g mąki pszennej luksusowej Młynomag
200g mąki krupczatki Młynomag
200 g zimnej margaryny
100 g cukru pudru
2 jajka
Budyń:
300 ml mleka
4 łyżki domowego cukru waniliowego
3 żółtka
2 łyżki mąki pszennej luksusowej Młynomag
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Filiżanka "Diament Gold" Porcelana Bogucice
Budyń: żółtka dokładnie wymieszać rózgą z cukrem i obiema mąkami. Mleko doprowadzić do wrzenia, gorące wlewać cieniutkim strumieniem do żółtek, szybko mieszać aby nie powstały grudki. Wstawić ponownie na gaz i cały czas mieszając podgrzewać ok 2 min. do zgęstnienia. Przykryć folia i wystudzić.
Ciasto: Obie mąki, cukier i margarynę dokładnie posiekać. Dodać jajka i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać odrobinę kwaśnej śmietany lub podsypać mąką. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
Ciasto podzielić na 4 części. Każdą cienko rozwałkować na okrąg (aby rogaliki były równe odcinam sobie koło od dużego talerza). Każde koło podzielić na 8 części. Z szerszej strony kłaść łyżeczkę budyniu, zwijać rogaliki. końce zlepić aby budyń nie wypłynął podczas pieczenia.
Rogaliki piec ok 15 minut w 180 stopniach. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Chyba się skuszę na takie rogaliki :) A z tą filiżanką, to po prostu wołają do mnie, by zrobić identyczne :D
OdpowiedzUsuńBeatko polecam bo są naprawdę pyszne :)
Usuńz wielka ochota się częstuję :)
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
UsuńWspaniałe!
OdpowiedzUsuńW sam raz do późno-porannej kawuni!
:)
Dziekuję :)
UsuńProstota często smakuje najlepiej, a ja uwielbiam wszystko, co z budyniem :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńno muszą być pysznie, nie robiłam jeszcze takich
OdpowiedzUsuńAniu wypróbuj ;)
UsuńPysznie wygladaja, zjadłabym
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńchętnie zjem jednego :)
OdpowiedzUsuńZapraszam Kasiu :)
UsuńWyszły śliczne.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńmozna dac make tortowa? zmieni smak?
OdpowiedzUsuńMożna dodać, na pewno się udadzą :)
Usuń