Kotleciki podałam na półmisku "Julia Gold" od Porcelany Bogucice.
100g kaszy jaglanej
brokuł
1 jajko
sól, pieprz
ząbek czosnku
olej do smażenia
bułka tarta
brokuł
1 jajko
sól, pieprz
ząbek czosnku
olej do smażenia
bułka tarta
Brokuła umyć, podzielić na mniejsze różyczki i ugotować. Ostudzić i rozgnieść widelcem. Kaszę przygotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić. Do miski przełożyć kaszę, brokuła, dodać jajko, rozgnieciony ząbek czosnku i tyle bułki tartej aby masa dobrze się formowała (ok 2-3 łyżki). Całość doprawić do smaku. Formować zgrabne, okrągłe kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano na niewielkiej ilości oleju. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Kiedyś jadłam podobne kotleciki i zastanawiałam się, z czym one są, teraz już wiem-dzięki za przepis ;)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :)))
Usuń