Strony

niedziela, 5 lipca 2015

Brzoskwiniowo-malinowe crumble

Jest to jeden z tych deserów, który uwielbiam i który chyba nigdy mi się nie znudzi bo można przygotować chyba z każdym owocem. Do tego chrupiąca warstwa kruszonki. Mmmmmm czego chcieć więcej? ;)
Najlepiej smakuje mi z letnimi owocami z dodatkiem lodów waniliowych. Tym razem przygotowałam je z brzoskwiń i malin. Typowo letni deserek. Możecie go przygotować w większej formie do zapiekania lub małych kokilkach. Gwarantuję, że zawsze będzie smakował wyjątkowo.

Deser podałam na talerzyku Porcelana Bogucice "Antonio".



4-5 brzoskwiń
1 szkl. malin
2 łyżki cukru
łyżka mąki ziemniaczanej

Kruszonka:
1/4 kostki masła
1 szkl mąki pszennej
1 szkl cukru
garść płatków migdałowych



Przygotowanie owoców: Brzoskwinie umyć, obrać i usunąć pestki. Pokroić w dużą kostkę. Maliny przebrać. Owoce przełożyć do miski, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego lub kilku mniejszych kokilek.

Kruszonka: masło, mąkę i cukier rozetrzeć palcami, posypać owoce. Całość posypać płatkami migdałowymi. Deser wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Deser będzie gotowy gdy ładnie się zarumieni. Lekko przestudzić i podawać udekorowane miętą.


4 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)