Strony

piątek, 5 czerwca 2015

Lody truskawkowo-bananowe

Moja Oliwka stwierdziła, że są najlepsze na świecie. Nawet nie wiecie jaką miała minę gdy jej powiedziałam, że są bez cukru, tylko truskawki i banany, bo akurat owoce trafiły mi się wyjątkowo słodkie :) Możecie je przygotować w formie lodów na patyku lub zamrozić w większym pojemniku i podawać w gałkach. Pamiętajcie tylko aby po włożeniu do zamrażalki co godzinę je wymieszać aby nie robiły się lodowe grudki. A przed podaniem pozostawić na kilkanaście minut w temp. pokojowej aby lekko zmiękły. 



300g słodkich truskawek
2 banany
ewentualnie miód do posłodzenia
wafelki do lodów



Truskawki opłukać, obrać z szypułek i wrzucić do blendera. banany obrać, pokroić w plasterki i dodać do truskawek. Owoce dokładnie zmiksować na gładki koktajl. W razie potrzeby dosłodzić do smaku miodem. Masę przelałam do pojemnika i mroziłam kilka godzin. W międzyczasie co godzinę przemieszałam aby nie utworzyły się lodowe grudki. Przed podaniem wyjąć na kilkanaście minut aby trochę zmiękły. Podawać w wafelkach lub pucharkach.

Akcja lodowa 2015 Milion Smaków Truskawek - druga edycja

4 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)