Strony

środa, 10 czerwca 2015

Lody migdałowo-ciasteczkowe

Zachwycona połączeniem puszystej śmietanki i mleka skondensowanego z tego przepisu od razu przystąpiłam do przygotowania nowego smaku lodów. I wiecie co? Te wg mnie i mojej córeczki wyszły jeszcze lepsze. Jak to określiła Oliwka "po prostu najpychotniejsze" :))) czy może być lepsza opinia niż opinia dziecka? Nie czekajcie więc długo i przygotujcie je w domu, są przepyszne i zaspokajają ochotę na coś słodkiego. Warto przygotować sobie kubełek tych lodów na nadchodzące upały :)




250ml śmietanki 30%
200ml mleka skondensowanego słodzonego
50g płatków migdałów
ok 5 biszkoptów



Płatki migdałów zmielić w młynku na mączkę.
Śmietanka i mleko powinny być dobrze schłodzone. Śmietankę ubić na sztywno i cały czas ubijając wlewać mleko. Gdy się połączą dodać zmielone migdały i drobno pokruszone biszkopty. Masę wymieszać i przełożyć do zamykanego pojemnika. Mrozić kilka godzin.
Przed podaniem wyjąć na ok 10 minut.

Pamiętajcie aby śmietanka była dobrze ubita. Wtedy lody będą puszyste i będą się dobrze nakładały.


Akcja lodowa 2015

4 komentarze:

  1. Z migdałami jeszcze nie próbowałam! Super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowe lody są najlepsze :) A te jeszcze musiały tak cudownie chrupać... Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gin moje aż tak bardzo nie chrupały bo migdały zmieliłam na mączkę. Ale oczywiście przepis można modyfikować i dodać grubo zmielone migdały ;)

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)