Strony

sobota, 30 maja 2015

Sernik mocno czekoladowy

Uwielbiam serniki. Tym razem wybór padł na sernik czekoladowy. Piekąc go nie spodziewałam się nawet, że będzie taki pyszny. Nieskromnie muszę powiedzieć, że jest obłędny w smaku, niezwykle kremowy i.... słodki :) Czyli tak jak lubię najbardziej :))) Wystarczy już niewielki kawałek aby zaspokoić wielki głód na słodkie małe conieco ;)
Sernik bierze udział w akcji GOPLANY "Z czekoladową nutą"




Spód:
200g herbatników
łyżka kakao
100g masła

Sernik: 
(składniki w temp. pokojowej)
1kg serka waniliowego z wiadereczka
2 czekolady Goplana Klasyczna Gorzka 90g
180ml śmietanki 30%
3 jajka
2/3 szkl cukru

Dekoracja:
kilka truskawek
2 czekolady Goplana Oryginalna Mleczna 90g



Spód: Herbatniki drobno rozkruszyć. Masło rozpuścić z kakao, wlać do herbatników i wymieszać. Konsystencja ma przypominać mokry piasek. Dno tortownicy o śr. 23cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać herbatniki i dobrze docisnąć. Wstawić do lodówki.

Sernik: Do misy miksera wbić jajka, dodać cukier i chwilę miksować aby jajka były tylko lekko ubite. Cały czas ucierając na średnich obrotach dodawać ser, śmietankę i rozpuszczone w kąpieli wodnej
czekolady Goplana Klasyczna Gorzka. Masę serową wylac na spód z herbatników. Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Sernik piec 60 minut, następnie wyłączyć grzanie i studzić go przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gdy będzie zimny przełożyć do lodówki i chłodzić najlepiej całą noc.


Dekoracja: 1,5 czekolady Goplana Oryginalna Mleczna rozpuścić w kąpieli wodnej. Połowę z tego rozsmarować na serniku. Do reszty wsypać pozostałą, posiekaną czekoladę i mieszając rozpuścić bez podgrzewania. Dzięki temu czekolada po zastygnięciu będzie twarda i można będzie formować z niej dowolne kształty. Rozpuszczoną czekoladę Rozprowadzić cienką warstwą na zimnej powierzchni, np. metalowej blaszce. Można również zrobić na kawałku papieru do pieczenia esy-floresy i zwinąć aby utworzyć rulon. Wstawić czekoladę na chwilę do lodówki. Zeskrobywać nożem lub szpatułką. Wiórkami czekolady posypać sernik, udekorować truskawkami i rulonikami z czekolady.


Z czekoladową nutą

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam czekoladowe serniki, pysznie Asiu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. "...Masło rozpuścić z kakao..." -w rondlu podgrzewając ? pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ja rozpuszczam w rondelku. Ale inni np. w kuchence mikrofalowej ;) Jak kto woli ;)

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)