Składniki:
3 filety z kurczaka
sól
łyżka papryki słodkiej
ew. pieprz
2 szkl mąki
olej do głębokiego smażenia
Ciasto:
2/3 szkl mleka
szkl mąki
2 jajka
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczki soli
Dipy:
duży kubek jogurtu naturalnego
4 łyżki keczupu pikantnego
słodka i ostra papryka
3 łyżki siekanego koperku
3 filety z kurczaka
sól
łyżka papryki słodkiej
ew. pieprz
2 szkl mąki
olej do głębokiego smażenia
Ciasto:
2/3 szkl mleka
szkl mąki
2 jajka
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczki soli
Dipy:
duży kubek jogurtu naturalnego
4 łyżki keczupu pikantnego
słodka i ostra papryka
3 łyżki siekanego koperku
Filety myjemy, osuszamy i kroimy w nieduże kawałki. Oprószamy solą i papryką. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Wszystkie składniki przekładamy do miski i miksujemy na jednolite, gładkie ciasto. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Kawałki kurczaka przełożyć do ciasta, wymieszać i odstawić do lodówki pod przykryciem na kilka godzin.
Do plastikowego zamykanego pojemnika wsypać 2 szkl mąki, włożyć kilka kawałków kurczaka, zamknąć i energicznie potrząsnąć. W garnku rozgrzać olej. Wrzucać partiami opanierowanego kurczaka i smażyć po kilka minut z każdej strony na złotobrązowy kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Dip paprykowy: 1/2 jogurtu wymieszać z keczupem i paprykami do smaku.
Dip koperkowy: 1/2 jogurtu wymieszać z posiekanym koperkiem. Można dodać inne świeże zioła.
Smakowite te kąski:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) rzeczywiście pyszne :)
UsuńMam pytanie: czy mówimy o 3 pojedynczych piersiach, czy też o 3 podwójnych? Mówiąc szczerze jestem trochę przestraszona tymi 3 szklankami mąki.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Dorota
W przepisie użyłam 3 pojedynczych filetów. Jeśli zaś chodzi o mąkę, tej nie zużyjesz w całości. Ciasta, w którym będą się marynować trochę Ci zostanie. Tak samo z mąką w pojemniku, w którym będziesz potrząsać kurczaka. Tej mąki musi być trochę więcej aby kurczak był dobrze opanierowany. Mam nadzieję, że dobrze to wyjaśniłam ;)
UsuńDziękuję :)
UsuńJakiej mąki najlepiej użyć?
OdpowiedzUsuńJa używam najczęściej pszennej poznańskiej.
UsuńWypróbowałam przepis! :) Pomysł na kurczaka świetny, jest faktycznie chrupiący i przepyszny. Natomiast w moim przypadku sosy były zbyt delikatne i za mało doprawione, musiałam dodać majonezu i soli i tak smakowały mi bardziej. :) Ale przepis jest bardzo dobry i chętnie będę do niego wracać. :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Ci smakowały ;) a co do przypraw, każdy doprawia wg własnego uznania :) Pozdrawiam!
Usuń