Strony

piątek, 10 kwietnia 2015

Zupa porowo-cebulowa z serowymi grzankami

Przy piątku u mnie zawsze musi być bezmięsny obiad. Taka zupka z grzankami jest pyszna i sycąca. Uwielbiam w niej ten ciągnący się ser. Mniam :) Nawet moja wybredna córa zjadła ją z apetytem! Polecam :)


duży por
1kg cebuli
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
2 liście laurowe
kilka ziarenek ziela ang.
sól, pieprz, tymianek do smaku
1l bulionu warzywnego
10-15 dag sera żółtego
2 bagietki


Pora pokroić na półplasterki, cebulę w piórka a czosnek drobno posiekać. W dużym rondlu rozgrzać masło i oliwę. Wrzucić warzywa i dusić pod przykryciem na małym ogniu aż będą miękkie (ok 30 minut). W połowie duszenia dodać liście laurowe i ziele angielskie. Wlać bulion i gotować jeszcze ok 10 minut, doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Połowę zupy odlać i zmiksować blenderem na gładki krem. Wymieszać z pozostałą zupą.

Bagietki pokroić skośnie na kromki, posypać startym serem i tymiankiem. Zapiekać do czasu aż ser się rozpuści. Ja układam grzanki na patelni z rozgrzaną odrobiną oliwy i przykrywam dużą przykrywką. Ogrzewam na małym ogniu do czasu aż ser się nie rozpuści.

Zupę nalewać do kokilek, posypać startym serem. Włożyć do mikrofalówki na 2 minuty aby ser się rozpuścił. Podawać z grzankami.

4 komentarze:

  1. Bardzo lubię zupę z pora :) A tu jeszcze połączona z cebula :) Świetna!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam lubię cebulową zupę, mój niejadek też ją lubi, ale w wersji z zacierkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowna zupa cebulowa, moje smaki!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)