Strony

niedziela, 22 lutego 2015

Cannelloni z brokułami pod beszamelem

Dzisiaj mam dla Was propozycję na wegetariański obiad. Cannelloni przygotowane w ten sposób jest niezwykle smaczne i sycące. Obiad przygotujecie dosyć szybko i co ważne, danie nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych. Jeśli jeszcze nie wiecie co przygotować na jutrzejszy obiad lub kolację to myślę, że to będzie idealna propozycja.




ok 14 rurek cannelloni
3 łyżki oliwy z oliwek

Farsz:
1 brokuł
200g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
kostka fety
2 łyżki masła
2 duże ząbki czosnku
pieprz

Beszamel:
łyżka masła
3 łyżki mąki
2 szkl mleka
70g startego sera żółtego
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej

prażone płatki migdałów
ser żółty do posypania
ognista mieszanka przypraw w młynku



Farsz: Brokuła podzielić na różyczki, opłukać i ugotować na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, rozdrobnić np. tłuczkiem do ziemniaków i ostudzić. W rondlu rozgrzać masło, dodać szpinak i dusić pod przykryciem do rozmrożenia. Dodać posiekany czosnek, ostudzić. Brokuł, szpinak i fetę dokładnie wymieszać, doprawić do smaku pieprzem. Nie trzeba solić bo feta jest wystarczająco słona. Surowe rurki cannelloni nadziewać farszem i układać w naczyniu żaroodpornym natłuszczonym oliwą.

Beszamel: w rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i mieszając zrobić jasną zasmażkę. Wlać mleko i energicznie mieszając miotełką doprowadzić do wrzenia. Wsypać starty żółty ser i wymieszać aż się rozpuści. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Canneloni zalać sosem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok 35 minut. W połowie czasu pieczenia posypać startym serem. Po wyjęciu z piekarnika odczekać ok 10 minut przed podaniem. danie podawać posypane prażonymi płatkami migdałów i ognistą mieszanką przypraw w młynku.

5 komentarzy:

  1. wygląda przepysznie chyba w najbliższym czasie przetestuję ten przepis ;)

    zapraszamy również do nas http://blotodlazuchwalych.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wygląda, przepyszne jest napewno, jak wszystko co robisz

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetycznie się prezentuje. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały przepis! :) Wygląda bardzo apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)