Strony

piątek, 27 lutego 2015

Bułeczki maślane z waniliową kruszonką

Zawsze miałam do nich słabość, choć dopiero teraz zdecydowałam się je upiec ;) Bułeczki są wyjątkowo delikatne, puszyste i rozpływają się w ustach. Te wyrosły wielgaśne, dla całej rodzinki wystarczy ;) Idealne ze szklanką mleka i ulubioną konfiturą.




500g mąki pszennej
op. drożdży instant
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki cukru
jajko
65g masła
1 szkl mleka

Kruszonka:
1/5 kostki masła
3 łyżki cukru
kilka kropel aromatu waniliowego
3 łyżki mąki

żółtko do posmarowania


W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. W garnuszku rozpuścić masło, wlać mleko i podgrzać aby było ciepłe. Jajko rozbełtać. Ciepłe mleko z masłem i jajko wlać do miski z suchymi składnikami, wymieszać i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Zagniatać ok 10-15 minut aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę. Po tym czasie jeszcze raz zagnieść i podzielić na 7 części. Uformować kule. Ułożyć w dużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia zaczynając od środka. Nakryć ściereczką i odstawić na 20 minut.

Składniki na kruszonkę rozetrzeć w palcach. Bułeczki posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać kruszonką. Piec ok 20 minut w 180 stopniach. Przestudzić.


środa, 25 lutego 2015

Domowe batoniki musli

Uwielbiam takie zdrowe, chrupiące batoniki pełne orzechów i innych bakalii :) Teraz kiedy jestem na małej diecie i nie jem słodyczy mogę sobie pozwolić na taki pełnowartościowy batonik w przerwie w pracy bez większych wyrzutów sumienia ;)
Polecam i Wam!



400g płatków owsianych błyskawicznych
1/2 szkl słonecznika
1/2 szkl orzechów włoskich
1 szkl rodzynków
1/2 szkl pestek z dyni
2/3 szkl mieszanki orzechów laskowych, nerkowca, migdałów
1 szkl wiórków kokosowych
puszka mleka skondensowanego słodzonego
250g dżemu brzoskwiniowego


 W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Mleko i dżem przełożyć do garnuszka, lekko podgrzać. Dokładnie wymieszać z suchą mieszanką. Blaszkę o wymiarach 24x36cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyłożyć na blaszkę, wyrównać i docisnąć. Piec ok 30 minut w 180 stopniach. Ostudzić i pokroić na batoniki.

niedziela, 22 lutego 2015

Cannelloni z brokułami pod beszamelem

Dzisiaj mam dla Was propozycję na wegetariański obiad. Cannelloni przygotowane w ten sposób jest niezwykle smaczne i sycące. Obiad przygotujecie dosyć szybko i co ważne, danie nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych. Jeśli jeszcze nie wiecie co przygotować na jutrzejszy obiad lub kolację to myślę, że to będzie idealna propozycja.




ok 14 rurek cannelloni
3 łyżki oliwy z oliwek

Farsz:
1 brokuł
200g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
kostka fety
2 łyżki masła
2 duże ząbki czosnku
pieprz

Beszamel:
łyżka masła
3 łyżki mąki
2 szkl mleka
70g startego sera żółtego
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej

prażone płatki migdałów
ser żółty do posypania
ognista mieszanka przypraw w młynku



Farsz: Brokuła podzielić na różyczki, opłukać i ugotować na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, rozdrobnić np. tłuczkiem do ziemniaków i ostudzić. W rondlu rozgrzać masło, dodać szpinak i dusić pod przykryciem do rozmrożenia. Dodać posiekany czosnek, ostudzić. Brokuł, szpinak i fetę dokładnie wymieszać, doprawić do smaku pieprzem. Nie trzeba solić bo feta jest wystarczająco słona. Surowe rurki cannelloni nadziewać farszem i układać w naczyniu żaroodpornym natłuszczonym oliwą.

Beszamel: w rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i mieszając zrobić jasną zasmażkę. Wlać mleko i energicznie mieszając miotełką doprowadzić do wrzenia. Wsypać starty żółty ser i wymieszać aż się rozpuści. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Canneloni zalać sosem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok 35 minut. W połowie czasu pieczenia posypać startym serem. Po wyjęciu z piekarnika odczekać ok 10 minut przed podaniem. danie podawać posypane prażonymi płatkami migdałów i ognistą mieszanką przypraw w młynku.

niedziela, 15 lutego 2015

Zupa pomidorowa z paluszkami grissini

Aromatyczna, zdrowa i pożywna zupa. Robi się ją szybko a najlepiej smakuje z włoskimi paluszkami grissini, choć równie dobrze można ją podać z ryżem.
Idealna propozycja na szybki i smaczny obiad.



1 cebula
1 marchewka
kawałek selera
2 ząbki czosnku
700ml przetartych pomidorów (można kupić gotowe lub zmiksować pomidory z puszki)
pieprz, sól
bazylia suszona
bazylia świeża
3 łyżki oliwy z oliwek

paluszki grissini


Warzywa obrać. W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić na niej drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Marchew i kawałek selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do podsmażonej cebulki. Smażyć kilka minut. Do podsmażonych warzyw wlać pomidory i ok pół litra wody. Doprawić do smaku solą, pieprzem i suszoną bazylią. Gotować na małym ogniu do czasu aż warzywa zmiękną (ok 10-15 min). Zupę podawać udekorowaną świeżą bazylią i z paluszkami grissini.

piątek, 13 lutego 2015

Walentynkowe ciacha z mikrofali

Słodkie małe co nie co może być miłą niespodzianką dla ukochanej osoby. Zwłaszcza gdy przygotujesz je w takich filiżankach z serduszkiem. To propozycja dla tych, którzy nie maja ręki do pieczenia ciast ;) Po prostu nie mogą się nie udać i robi się je w kilka minut!

Przepis został wyróżniony w konkursie "Słodkie Walentynki" na stronie Przyślij Przepis.




4 łyżki mąki
1 op. cukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
jajko
3 łyżki oleju
5 łyżek mleka

cukier puder do posypania



Składniki suche wymieszać w jednej misce. Mokre w drugiej. Następnie dokładnie wymieszać wszystkie składniki i napełnić filiżanki/kubki do 2/3 wysokości. (nie więcej gdyż ciasto wypłynie) Wstawić do mikrofalówki na ok 3-4 minuty na moc 750W. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Jeśli ciastko robisz w większym kubku to długość grzania powinna wynosić 4 min. Jeśli rozlewasz do 2 mniejszych filiżanek to wystarczy 2,5- 3 minuty.

czwartek, 12 lutego 2015

Pączki z nadzieniem z róży

W Tłusty Czwartek nie może u mnie zabraknąć pączków. Tym razem usmażyłam tradycyjne pączki z nadzieniem z róży, lukrem i skórką pomarańczową. Mmmmmm.... palce lizać! ;)

Ktoś kiedyś powiedział, że prawdziwy pączek musi mieć chrupiącą skórkę, być mięciutki w środku a po naciśnięciu wrócić do poprzedniego kształtu a do tego ma być lekki jak puch..... I moje takie są! Po prostu doskonałe. Najlepsze jakie kiedykolwiek jadłam. Polecam Wam ten przepis z całego serca!

Sekretem dobrych pączków są dobre składniki i trochę cierpliwości (ciasto musi dobrze wyrosnąć!). Zastosujcie się do tych rad a też zostaniecie mistrzami wypiekania pączków :) Zatem do dzieła. A kto jeszcze nie jadł dziś pączka, proszę się częstować:)))




700g mąki pszennej + trochę do podsypania
9g drożdży instant
5 łyżek cukru
3 łyżki cukru waniliowego
spora szczypta soli
3 jajka w temp. pokojowej
kieliszek rumu
100g masła
1 szkl (250ml) mleka

lukier
kandyzowana skórka pomarańczowa
słoiczek konfitury z róży



Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać pozostałe suche składni i i wymieszać łyżką. Jajka rozbełtać. Mleko podgrzać z masłem aby się rozpuściło. Do miski z suchymi składnikami wlać jajka, rum i ciepłe (nie gorące!) mleko z masłem. Wyrabiać ciasto ok 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny.

Stolnicę lekko oprószyć mąką i zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość 1-1,5 cm i szklanką wykrawać kółka. Kółka ułożyć na desce lekko podsypanej mąką w większych odstępach i przykryć czystą ściereczką. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.

W szerokim rondlu rozgrzać olej. Powinien mieć temp. 17-180stopni. Najlepiej to sprawdzić wrzucając jednego pączka. Jeśli ten zacznie się rumienić to znak że olej jest dobrze rozgrzany. Po usmażeniu pierwszego pączka zawsze sprawdzam w środku czy jest upieczony.


Pączki osączyć na papierowym ręczniku i gdy lekko przestygną nadziewać je konfiturą używając szprycy z długą końcówką.

Ostudzone pączki lukrować i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.

Smacznego! :))


czwartek, 5 lutego 2015

Szarlotka z pianką i migdałami

Niedawno, będąc w odwiedzinach u siostry, jadłam tą pyszną szarlotkę. Nie mogłam się oprzeć i po prostu musiałam upiec podobną, taka jest pyszna! Wam też polecam upiec ją na weekend do kawy. Jestem pewna, że Wam też tak bardzo posmakuje :)




Ciasto:
3 szkl mąki
1 kostka margaryny
3 łyżki cukru
5 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ewentualnie troszkę śmietany

2 kg jabłek
cukier i przyprawa do szarlotki KAMIS lub cynamon wedle uznania
3 łyżki bułki tartej

Pianka:
5 białek
1 szkl cukru

100g płatków migdałowych




 Ciasto: Składniki posiekać i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce. Blaszkę (24x36cm) posmarować masłem i wylepić ciastem, nakłuć widelcem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st na 10 minut.

 Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłka osączyć z nadmiaru soku i doprawić cukrem i przyprawą wg uznania. Podpieczony kruchy spód posypać bułką tartą i wyłożyć jabłka.

 Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Sztywną i lśniącą wyłożyć równą warstwą na jabłka, posypać płatkami migdałów i piec ok 30-40min do zarumienienia. Ostudzić.