Strony

piątek, 23 stycznia 2015

Tort czekoladowo-orzechowy "Kraina Lodu"

Na 6 urodziny mojej córeczki upiekłam ten pyszny, czekoladowy tort. Koniecznie z podobizną Elzy i Anny z ulubionej bajki Oliwki, "Kraina lodu". Tort wyszedł wyjątkowo pyszny i słodki ;) Wszystkim bardzo smakował i bardzo szybko zniknął ze stołu. Nawet nie miałam kiedy zrobić zdjęcia w przekroju :)
Przepis na blaty orzechowe podpatrzyłam na stronie "Mama gotuje"




Blaty orzechowe:
8 białek
250g zmielonych orzechów włoskich
250g cukru pudru
4 okrągłe wafle o śr. 20cm

Masa czekoladowa:
serek mascarpone
330ml śmietanki 30%
2 tabl. gorzkiej czekolady
3 łyżki nutelli
1/3 szkl cukru pudru

Wykończenie:
500ml śmietanki 30%
2 śmietanfixy
1/2 szkl cukru pudru
op. landrynek niebieskich
opłatek z obrazkiem z bajki




Blaty orzechowe: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Na koniec ubijania dodać cukier puder i ucierać do czasu aż piana będzie lśniąca. Dodać zmielone orzechy i wymieszać. Okrągłe wafle ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wyłożyć równą warstwę bezy orzechowej. Każdy wafel piec ok 15 minut w 180 stopniach. Ostudzić.

Masa czekoladowa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. W misie miksera ubić śmietanę na sztywną pianę. Dodać cukier puder, rozpuszczoną czekoladę, nutellę i mascarpone. Utrzeć tylko do czasu aż składniki się połączą. Blaty orzechowe przełożyć masą czekoladową. Schłodzić.

Landrynki rozbić tłuczkiem nie otwierając opakowania. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać równą warstwę rozkruszonych landrynek. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180st. na kilka minut, do czasu aż się rozpuszczą. Wyjąć i ostudzić. Połamać.

Śmietanę na wykończenie tortu ubić z cukrem pudrem i śmietanfixami. Udekorować tort. Położyć opłatek z obrazkiem i powtykać połamany "lód" z landrynek.


1 komentarz:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)