Strony

piątek, 30 stycznia 2015

Canneloni w sosie pomidorowym

Bardzo lubię takie proste włoskie dania. A połączenie mięsa, makaronu i sera to dla mnie połączenie idealne. Do tego sos pomidorowy i jestem w niebie ;)




14 rurek cannelloni
kulka mozzarelli

Farsz:
500g mięsa mielonego wołowego
cebula
3 ząbki czosnku
sól morska prowansalska, pieprz
łyżka koncentratu pomidorowego
łyżka przyprawy do pomidorów
7 dag sera grana padano
2 łyżki oleju

Sos:
700ml zmiksowanych, przetartych pomidorów (kupiłam gotowe)
przyprawa "suszone pomidory z czosnkiem i bazylią"
suszona bazylia

7 dag sera grana padano 



W rondlu rozgrzać olej, zeszklić na nim posiekana cebulkę. Dodać posiekany drobno czosnek i mięso. Smażyć ok 10 minut. Na koniec dodać koncentrat i przyprawy wedle uznania. Gdy mięso ostygnie wymieszać ze startym serem.Na dno naczynia żaroodpornego wylać trochę pomidorów, posypać bazylią. Rurki napełnić mięsem, układać ciasno w naczyniu. Ułożyć plasterki mozzarelli, posypać suszonymi pomidorami, zalać resztą pomidorów. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st. na 35-40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać startym serem. Podawać gorące, udekorowane świeżą bazylią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)